Europa "trebuie să se implice mai mult" în fenomenul migraţiei
"Europa nu trebuie să adopte o atitudine de baricadare, ci, dimpotrivă, să manifeste o mai mare implicare în fenomenul migraţiei", spune comisarul european Michel Barnier.
Articol de Arina Petrovici, 10 Octombrie 2013, 11:45
Refugiaţii sirieni – aşteptaţi într-un număr tot mai mare în statele membre ale Uniunii Europene –, dar şi modalităţile de gestionare a fenomenului migraţiei sunt două probleme care au dominat agenda europeană, miercuri.
Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru "un aflux masiv” de refugiaţi sirieni – a avertizat miercuri, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii Michel Barnier, cu prilejul unei dezbateri asupra Siriei, desfăşurată în Parlamentul European la Strasbourg.
Acesta a subliniat că Europa nu trebuie să adopte o atitudine de baricadare, ci, dimpotrivă, să manifeste o mai mare implicare.
"Orice criză de o asemenea amploare ne afectează pe toţi şi trebuie să fim pregătiţi în spiritul unei mai mari solidarităţi” – a explicat Barnier.
Audio: Modalităţi de gestionare a fenomenului migraţiei.
În acelaşi timp, europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt, preşedintele grupului liberal, a subliniat că Europa ar trebui să renunţe la ipocrizie şi să nu ceară ţărilor vecine Siriei să deschidă frontierele refugiaţilor, în timp ce ea însăşi le trânteşte uşa în nas.
“Felul în care tratăm în continuare tragedia siriană este ruşinos. Cred că mai târziu, în cărţile de istorie, oamenii vor afla şi vor considera că noi, liderii Europei, am fost laşi în momentul în care a trebuit să luăm aceste decizii” – a subliniat fostul premier belgian.
Peste două milioane de refugiaţi sirieni sunt înregistraţi pe lângă Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi în ţări vecine precum Libanul, Iordania sau Turcia, iar până la sfârşitul anului, numărul lor ar urma să ajungă la 3 sau 3,5 milioane.
Astfel că, ONU a solicitat Europei să găzduiască 10.000 de sirieni pe teritoriul său şi să permită reinstalarea a 2.000 dintre cei mai vulnerabili. Un răspuns pozitiv a venit deja de la ţări precum Germania, Finlanda, Austria, Danemarca, Ungaria, Luxemburg, Suedia, Olanda şi Irlanda.
Tot miercuri, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, alături de oficiali italieni, a vizitat adăpostul pentru imigranţi din mica insulă siciliană Lampedusa şi s-au întâlnit cu refugiaţi şi supravieţuitori ai tragediei de joia trecută.
"Ruşine" şi "ipocrizie" au fost cuvintele adresate autorităţilor de către aceştia: "A fost nevoie de 300 de vieţi pentru ca aceastei probleme să i se dea atenţie. Europa trebuie să pună capăt ipocriziei – ea este, pe de o parte, o fabrică a morţii, produce arme, iar, pe de altă parte, primeşte Premiul Nobel pentru Pace. Este inacceptabil!”.
Context în care preşedintele Barroso a subliniat că Europa este alături de locuitorii din Lampedusa, iar Uniunea Europeană nu poate accepta ca mii de persoane să moară la graniţele sale.
Provocările cu care se confruntă Lampedusa şi Italia sunt provocări europene – a mai spus Barroso.