Emisiile de gaze de seră în UE, reduse cu peste 20% față de anii 90'
UE rămâne pe drumul cel bun în atingerea obiectivelor sale de reducere a emisiilor de gaze de seră până în 2020.
Articol de Victor Gheorghe, 11 Noiembrie 2016, 13:11
Uniunea Europeană rămâne pe drumul cel bun în atingerea obiectivelor sale de reducere a emisiilor de gaze de seră până în 2020 - arată ultimele rapoarte de specialitate.
Două rapoarte comandate de Agenția Europeană de Mediu arată că în 2014 și 2015 emisiile de gaze de seră în Uniunea Europeană au fost reduse cu mai mult de 20% față de nivelurile din 1990.
AUDIO: Europa la zi. Euranet plus.
De asemenea, locuințele europene consumă cu 21,2% mai puțină energie pe metru pătrat în raport cu anul 2000.
Dar, potrivit unei estimări preliminare, în 2015 s-a înregistrat o creștere a acestor emisii cu 0,7% față de anul precedent.
Creșterea intervine după o reducere excepțională cu 4 % în 2014, reducere datorată unei ierni desoebit de calde în acel an.
Uniunea Europeană s-a angajat să-și reducă emisiile cu cel puțin 40% până în 2030 (în raport cu nivelul din 1990), etapă crucială pentru a ajunge la o reducere de 80-95% până în 2050.
Cercetătorii avertizează însă că ritmul schimbării este insuficient și în mare măsură influențat mai degrabă de factori conjuncturali (criză financiară, refacere dificilă) decât de măsuri structurale. De asemenea, măsurile vizând emisiile legate de producția industrială lipsesc.
Iar, potrivit rapoartelor, Uniunea Europeană este în urmă și cu reducerea emisiilor din sectorul transporturilor. Este adevărat că situațiile pot varia de la o țară la alta, dar chiar și cele mai avansate sunt în dificultate când este vorba, de exemplu, de a renunța la cărbune – mai spun specialiștii.
Dar, directorul executiv al Agenției Europene de Mediu Hans Bruyninckx rămâne optimist.
El a afirmat că în pofida creșterii de emisii în 2015, Uniunea Europeană rămâne pe drumul cel bun spre obiectivele sale climatice pentru anul 2020.
„ Acest progres constituie o bază solidă pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris, care tocmai a intrat în vigoare. Cu toate acestea, realizarea unor obiective mai ambițioase pe termen lung pentru 2030 și 2050 vor necesita mai multe schimbări radicale și o tranziție către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon", a admis, într-un comunicat, directorul executiv al Agenției Europene de Mediu.