Emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic, în scădere
Emisiile de dioxid de carbon produse de sectorul energetic au scăzut anul trecut în Uniunea Europeană, raportează Oficiul European de Statistică, Eurostat.
08 Mai 2014, 11:34
În 2013, emisiile de dioxid de carbon produse de sectorul energetic au scăzut cu 2,5 procente comparativ cu anul anterior, reiese din estimările preliminare prezentate miercuri de Oficiul European de Statistică.
Potrivit Eurostat, este al doilea an consecutiv marcat de scăderi ale emisiilor cauzate de combustibili fosili, după ce şi în 2012 s-a înregistrat o scădere de 1,6%.
Marile economii europene, respectiv Germania, Marea Britanie şi Franţa rămân în topul marilor poluatori.
Emisii importante de dioxid de carbon produc şi sectoarele energetice din Italia, Polonia, Spania şi Olanda.
Audio: Emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic, "în scădere".
De altfel, acest şapte state sunt responsabile, împreună, de 77% din totalul emisiilor poluatoare cu dioxid de carbon din întrega Uniune Europeană.
Chiar şi aşa, situaţia pare că se îmbunătăţeşte uşor. Eurostat informează că în 2013 majoritatea ţărilor europene au făcut progrese, cu excepţia Danemarcei, Estoniei, Portugaliei, Germaniei, Franţei şi Poloniei.
Cele mai bune rezultate în reducerea emisiilor le-au înregistrat state sudice şi sud-estice, parţial şi în contextul crizei economice. Este vorba de Spania, Cipru, România, Slovenia, Bulgaria şi Grecia.
Deşi nu sunt spectaculoşi. aceşti indicatori sunt extrem de importanţi pentru Comisia Europeană, deoarece emisiile de dioxid de carbon sunt un factor care contribuie decisiv la încălzirea globală.
Specialiştii estimează că aceste emisii sunt responsabile de aproximativ 80% din totalul gazelor cu efect de seră produse de Uniunea Europeană.
Factorii de decizie de la Bruxelles nu ascund însă faptul că indicatorii sunt influenţaţi de anumiţi factori, printre care activitatea şi specificul economic ale fiecărui stat membru, populaţia sau condiţiile de mediu.
Comisia Europeană promovează eficienţa energetică şi sursele regenerabile şi a stabilit, în strategia care vizează perioada 2013 - 2020, cote pe care trebuie să le respecte fiecare stat membru. Baza de calcul este nivelul anului 2005.
În funcţie de acestea, statele membre trebuie să-şi reducă emisiile cu un anumit procent.
Cota de reducere a emisiilor poluante pentru România este de 19%.
In 2013, EU CO2 emissions expected to have decreased by 2.5% compared with 2012 #Eurostathttp://t.co/MLeRtFZKSopic.twitter.com/7aGe74tCru
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) May 7, 2014