Eliminarea locuinţelor insalubre din UE "ar costa 300 de milioane de euro"
Eliminarea locuinţelor insalubre în toată Uniunea Europeană ar costa aproape 300 de milioane de euro, iar suma s-ar amortiza în doar 18 luni – relevă un studiu al Eurofound.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 August 2016, 11:12
Aproape 200 de milioane pe an cheltuie ţările membre ale Uniunii Europene din cauza locuinţelor insalubre, în care trăiesc unii cetăţeni.
O anchetă comandată de Parlamentul European şi realizată de Fundaţia Europeană pentru ameliorarea condiţiilor de viaţă şi de muncă „Eurofound” arată că, în Uniune, se cheltuie anual peste 194 de milioane de euro pentru compensarea efectelor condiţiilor precare, în care locuiesc o parte dintre cetăţenii europeni.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Această cifră a fost calculată ţinându-se cont de cheltuielile directe,pe care le fac statele cu finanţarea problemelor de sănătate apărute din cauza condiţiilor proaste de locuit şi cu ajutoarele sociale, dar şi de cele indirecte, cum ar fi o slabă productivitate a muncii înregistrată în cazulcelor care locuiesc în condiţii mizere.
„Starea precară de locuit are consecinţe sanitare şi creează vulnerabilităţi, cu impact negativ asupra randamentului în muncă şi studiu” – este principala concluzie a anchetei.
Cu toate acestea, în ultimii ani, calitatea condiţiilor de locuit s-a îmbunătăţit considerabil în Europa.
Mai există, în unele regiuni, probleme legate de izolarea sau deîncălzirea locuinţelor, dar şi de situaţia sanitară a unor dintre ele.
Cele mai mari probleme pe care le au unele imobile sunt legate de structura lor, şi anume: 12% dintre cetățenii europeni trăiesc în case cu mucegai sau scurgeri de apă, iar 9%, au ferestre, uși sau podele deteriorate, adesea putrede.
Pe de altă parte, dacă la nivel de Uniune, doar 3% dintre cetăţeni nu au în locuinţele lor instalaţii sanitare civilizate, există diferenţe mari între ţări.
Iar România se află pe primul loc în această statistică ruşinoasă: 22% din români au veceul în curte şi nu au baie, cei mai mulţi în regiunea Oltenia.
Pe locul doi se află Bulgaria, urmată de Letonia.
Eliminarea locuinţelor insalubre în toată Uniunea Europeană ar costa aproape 300 de milioane de euro, iar suma s-ar amortiza în doar 18 luni – relevă acelaşi studiu al Eurofound.
Şi asta datorită economiilor care s-ar face pe plan medical, dar şi din reducerea cheltuilelilor cu încălzirea, în general subvenţionată de stat pentru persoanele cu venituri reduse, sau a celor cu asigurările.
Mai mult, investiţiile în construcţia de locuinţe sociale noi sau în reabilitarea celor insalubre ar duce la redinamizarea economiilor locale.
Şi sunt ţări, ca Spania, Grecia sau Ungaria, care au planuri concrete de rezolvare a problemei locuineţelor insalubre în mai puţin de un an – relevă acelaşi studiu al Eurofound.