Economiile tuturor statelor UE "urmează să crească"
Economiile tuturor statelor membre ale Uniunii Europene urmează să crească în 2016, în 2017 și în 2018 – relevă previziunile de iarnă ale Comisiei Europene.
Articol de Arina Petrovici, 15 Februarie 2017, 09:16
Economiile tuturor statelor membre ale Uniunii Europene urmează să crească în 2016, în 2017 și în 2018 – relevă previziunile de iarnă ale Comisiei Europene.
După ce și-a dovedit rezistența în fața provocărilor globale cu care s-a confruntat anul trecut, redresarea economică va continua anul acesta și anul viitor: pentru prima dată în aproape un deceniu, se așteaptă ca economiile tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să crească pe întreaga perioadă de previzionare (2016, 2017 și 2018).
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Aceste perspective rămân totuși umbrite de un nivel de incertitudine mai ridicat ca de obicei.
În zona euro, Produsul Intern Brut real este în creștere de 15 trimestre consecutive, ocuparea forței de muncă progresează într-un ritm încurajator, iar șomajul continuă să scadă, deși rămâne peste nivelurile din perioada anterioară crizei.
Consumul privat este, în continuare, motorul redresării, iar investiţiile cresc, chiar dacă la un nivel modest.
Conform previziunilor de iarnă ale Comisiei Europene, se așteaptă ca în zona euro PIB-ul să înregistreze o creștere de 1,6 % în 2017 și de 1,8 % în 2018.
Aceste cifre sunt ușor revizuite în sens pozitiv în raport cu previziunile din toamnă, datorită performanțelor peste așteptări înregistrate în a doua jumătate a anului trecut și a începutului destul de robust al acestui an.
Şi în ce privește PIB-ul total al Uniunii Europene, valorile au o traiectorie similară, creșterea fiind estimată la 1,8 % şi anul acesta şi în 2018.
Totuşi, riscurile care planează asupra acestor previziuni sunt extrem de ridicate – a remarcat Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă. În acest context – a subliniat el – este mai important ca oricând să utilizăm toate instrumentele de politică pentru a sprijini creșterea economică. Mai presus de orice, trebuie să ne asigurăm că beneficiile creșterii sunt resimțite peste tot în zona euro și de către toate segmentele societății – a mai spus comisarul Moscovici.
La rândul său, Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, a afirmat că, în aceste vremuri nesigure, este important ca economiile europene să rămână competitive și capabile să se adapteze la circumstanțele în schimbare.
De aceea, trebuie continuate eforturile în materie de reforme structurale.
Dombrovskis susţine că accentul trebuie să fie pus pe creșterea favorabilă incluziunii, pentru ca efectele ei să fie resimțite de toți cetățenii. Cu o inflație mai mare decât în anii precedenți, nu ne putem aștepta ca stimulul monetar actual să dureze pentru totdeauna – a avertizat comisarul.
Prin urmare, țările cu niveluri ridicate ale deficitului și ale datoriilor ar trebui să le reducă, astfel încât să devină mai rezistente la șocuri economice.