Drepturile de proprietate intelectuală şi piaţa muncii
Un studiu arată că aproximativ 39 % din locurile de muncă din UE se bazează pe sectoare în care se utilizează pe scară largă drepturile de proprietate intelectuală.
01 Octombrie 2013, 11:25
Mai mult de o treime din locurile de muncă din Uniunea Europeană sunt generate de sectoare care se bazează pe drepturile de proprietate intelectuale, se arată într-un studiu publicat luni de Comisia Europeană.
Studiul, spun responsabilii de la Bruxelles, va sta la baza politicilor viitoare în domeniu.
Prin acest studiu, autorii şi-au propus să evalueze importanţa şi contribuţia drepturilor de proprietate intelectuală asupra economiei Uniunii Europene.
Potrivit datelor centralizate, sectoarele care utilizează la scară largă aceste drepturi generează în jur de 39% din totalul activităţii economice a Uniunii, adică 4,7 miliarde de euro anual.
Audio: Drepturile de proprietate intelectuală.
Mai mult, acestea asigură în mod direct în jur de 56 de milioane de slujbe, respectiv un sfert din totalul locurilor de muncă.
Alte 9 procente din locurile de muncă din Uniune sunt generate indirect de sectoarele respective.
Studiul prezentat luni de Comisie, este intitulat "Sectoarele în care se utilizează pe scară largă drepturile de proprietate intelectuală:contribuţia la performanţa economică și la ocuparea forţei de muncă în Europa” , a fost realizat de către Oficiul European de Brevete, alături de Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieţei Interne.
"Sunt convins că drepturile de proprietate intelectuală joacă un rol extraordinar de important în stimularea inovării și a creativităţii. Studiul ne va ajuta să ne bazăm în continuare procesul de elaborare a politicilor pe date concrete” - a spus comisarul European pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier.
Potrivit acestuia, drepturile de proprietate intelectuală sunt folosite în mai toate sectoarele economice, de la industriile de înaltă tehnologie, la producătorii de articole sportive, jucării și
jocuri pe calculator sau publicarea de cărţi.
Comisia subliniează că sectoarele economice în cauză folosesc, pe scară largă, mai multe tipuri de drepturi de proprietate intelectuală.
Totodată, în studiu se remarcă faptul că veniturile celor care lucrează în domenii care se bazează pe drepturile de proprietate intelectuală veniturile pot fi şi cu 40% mai mari.