Dialogurile cu cetăţenii UE, "necesare"
"Democraţia nu se rezumă doar la ziua alegerilor, democraţia presupune o dezbatere cu cetăţenii privind viitorul Europei", spune comisarul european Viviane Reding.
Articol de Mihaela Mihai, 29 Martie 2014, 07:42
Mai sunt mai puţin de două luni până la alegerile europarlamentare.
Comisia Europeană spune că a luat măsurile necesare pentru ca scrutinul să fie transparent şi democratic.
Două noi rapoarte publicate de comisie oferă o imagine de ansamblu asupra măsurilor luate înaintea alegerilor, pentru ca politica europeană să fie mai aproape de cetăţeni.
Un prim raport analizează modul în care recomandările formulate de comisie, anul trecut, pentru sporirea transparenţei şi a legitimităţii democratice a alegerilor, au fost puse în practică de statele membre şi de partide.
O recomandare esenţială prevedea îndeosebi ca formaţiunile politice să vină în faţa alegătorilor cu un candidat la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.
Audio: Dialogurile cu cetăţenii UE, "necesare".
Ţinând cont de această recomandare, popularii europeni îl propun pe Jean-Claude Juncker, fost lider al Eurogrup, socialiştii pe actualul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, iar liberalii pe fostul premier belgian, Guy Verhofstadt.
Desemnarea unor candidaţi de vârf se bucură de un sprijin larg din partea cetăţenilor.
Potrivit unui sondaj publicat în această săptămână, 7 din 10 europeni ar dori chiar ca preşedintele comisiei să fie ales direct de cetăţeni.
Peste 50 de dialoguri în statele Uniunii Europene
Un al doilea raport analizează noul instrument de comunicare dezvoltat de comisie în ultimul an şi jumătate, dialogurile cu cetăţenii.
Acestea au fost concepute pentru a-i informa pe europeni, pentru a le reda încrederea în instituţiile comunitare şi naţionale şi pentru a-i convinge că vocea lor contează în uniune.
Dialogurile au dat naştere unei dezbateri în cadrul căreia cetăţenii au putut adresa direct întrebări politicienilor privind viitorul uniunii. Necesitatea unor astfel de dialoguri este confirmată de cetăţeni.
În prezent doi dintre europeni consideră că vocea lor nu este ascultată, în timp ce aproape 9 din 10 participanţi la asemenea dezbateri şi-au exprimat dorinţa ca mai multe astfel de dialoguri să fie organizate.
Democraţia nu se rezumă doar la ziua alegerilor, democraţia presupune o dezbatere cu cetăţenii privind viitorul Europei - spune comisarul european pentru drepturile fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding.
În toate statele membre au fost organizate peste 50 de dialoguri la care au participat 22 de comisari europeni, însoţiţi de cele mai multe ori de deputaţi din Parlamentul European sau de oameni politici de la nivel naţional, regional sau local.
Peste 16.000 de persoane au participat la dialogurile cu cetăţenii, în timp ce peste 100.000 au luat parte la dezbatere, în direct, prin intermediul diverselor reţele de socializare.