Contractele de cloud computing
Cloud computingul ar putea genera 2,5 milioane de noi locuri de muncă în Europa şi ar mări PIB-ul UE cu aproximativ 1% pe an, până în 2020, spune vicepreşedintele Viviane Reding.
Articol de Victor Gheorghe, 29 Octombrie 2013, 08:52
Comisia Europeană a constituit un grup de experţi care vor lucra la elaborarea unor clauze sigure şi echitabile pentru contractele de cloud computing.
Cloud computingul presupune o reţea imensă şi complexă de servere care furnizează utilizatorilor atât spaţiul de stocare, cât şi puterea de calcul sau programe.
Cu ajutorul unor dispozitive obişnuite de navigare web, practic este vorba despre un serviciu de închiriere a unor resurse virtuale hardware şi software.
La nivelul Comisiei Europene, grupul de experţi privind contractele de cloud computing este format din reprezentanţi ai furnizorilor de astfel de servicii, consumatori şi IMM-uri, dar şi cadre universitare şi profesionişti din domeniul juridic.
Audio: Contractele de cloud computing.
Obiectivul este identificarea celor mai bune metode pentru a răspunde preocupărilor exprimate de consumatori, care, din cauza lipsei de claritate a contractelor respective, sunt reticenţi atunci când este vorba să achiziţioneze servicii de cloud computing.
Aceasta este una dintre acţiunile principale iniţiate de Comisie în cadrul strategiei sale în materie şi are rolul de a aborda aspecte aflate în afara sferei de aplicare a legislaţiei europene comune privind vânzările, care este în prezent în curs de negociere.
Ideea este ca legislaţia europeană comună în materie de vânzare să instituie norme echitabile şi echilibrate, pe care consumatorii şi IMM-urile le vor utiliza atunci când cumpără produse digitale, precum muzică sau software, descărcându-le din cloud.
Într-un comunicat, vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a evidenţiat importanţa cloud computingului, care, dacă ar fi exploatat la maximum, ar putea genera 2,5 milioane de noi locuri de muncă în Europa şi ar mări PIB-ul Uniunii cu aproximativ 1% pe an, până în 2020.
Propunerile Comisiei Europene de reformă a cadrului de protecţie a datelor, care a întrunit săptămâna trecută o majoritate covârşitoare de voturi în Parlamentul European, vor contribui la încurajarea dezvoltării serviciilor de cloud computing.
O adoptare rapidă a propunerilor de reformă în domeniul protecţiei datelor ar sprijini dezoltarea pieţei digitale unice şi ar contribui la garantarea faptului că atât consumatorii, cât şi IMM-urile vor beneficia pe deplin de pe urma creşterii economice în sectorul serviciilor digitale