Conferinţa Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice
Conferinţa Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice începe luni, 1 decembrie. UE va fi reprezentată de ministrul mediului din Italia și comisarul pentru politici climatice.
29 Noiembrie 2014, 18:42
Uniunea Europeană are aşteptări mari de la Conferinţa Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, care va avea loc la Lima, la începutul lunii viitoare.
De altfel, comunitatea internațională este tot mai presată de timp, în condiţiile în care anul viitor expiră termenul legal pentru obţinerea unui nou acord global privind clima.
Comisia Europeană urmăreşte, printre altele, ca în cele aproape două săptămâni, participanţii la Conferinţa de la Lima, Peru, să se pună de acord asupra pilonilor pe care va fi aşezat viitorul acord global, din 2015 .
La Lima ar urma practic să se obţină un punct ferm de plecare pentru negocierile dificile care vor urma.
Audio: Conferinţa Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice.
Executivul comunitar informează că este preocupat în egală măsură ca angajamentele pe care țările le vor prezenta în lunile următoare în materie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră sunt transparente, cuantificabile și comparabile.
Tonul Uniunii, unul din actorii globali principali şi cel mai important furnizor de asistență oficială pentru dezvoltare este, în linii mari, optimist.
Comisia se arată încurajată de acordul obţinut în octombrie, care fixează obiectivul de reducere cu 40 % a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar şi anunţarea, la scurt timp, de principalii doi poluatori, Statele Unite şi China, a obiectivelor lor viitoare.
Chiar şi aşa însă, Comisia precizează că aşteaptă în 2015, la Paris, un acord final ambiţios, transparent, durabil şi echilibrat, pentru a atinge ţelul de limitare a încălzirii globale la sub 2 grade. Vor continua şi eforturile de adaptare la schimbările climatice inevitabile.
Numai anul trecut, Uniunea a asigurat fonduri de 9,5 miliarde de euro a ajuta țările în curs de dezvoltare.
În Uniunea Europeană se estimează că în lipsa adaptării costul minim ar putea ajunge în următorii ani la 100 de miliarde de euro anual şi la 250 de miliarde de euro pe an, în 2050.
Conferinţa Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice începe luni, 1 decembrie.
Uniunea va fi reprezentată de către Gian Luca Galletti, ministrul mediului din Italia, țară care deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene, și de Miguel Arias Cañete, comisarul pentru politici climatice și energie.