Comitetul Regiunilor susţine planurile Comisiei Europene
Creşterea economică a Europei, atât de necesară în contextul actual, este posibilă doar prin sprijinirea industriei şi prin creşterea gradului de educare a forţei de muncă.
Articol de Adriana Leu, 13 Aprilie 2013, 14:42
Comitetul Regiunilor s-a reunit la Bruxelles, timp de două zile, într-o şedinţă plenară.
Discuţiile s-au axat pe industrie şi importanţa acestui domeniu în revenirea economică a Europei.
Creşterea economică a Europei, atât de necesară în contextul actual, este posibilă doar prin sprijinirea industriei şi prin creşterea gradului de educare a forţei de muncă.
La şedinţa plenară a Comitetului Regiunilor a fost subliniată importanţa unei coordorări între politicile industriale şi cele de coeziune ale Uniunii Europene, astfel încât să se ţină cont de specificul fiecărei zone.
Comitetul Regiunilor susţine planurile Comisiei Europene de dezvoltare a industriei - devenite prioritare - şi adoptă Strategia Europa 2020 care prevede creşterea aportului acestui sector în produsul Intern Brut de la 16 la sută cât este în prezent la 20 la sută până în 2020.
AUDIO: Comitetul Regiunilor s-a reunit la Bruxelles într-o şedinţă plenară.
Cu această ţintă bine stabilită, industria devine la fel de importantă ca infrastructura, agricultura şi coeziunea.
Comitetul, de asemenea, susţine că mobilizarea oraşelor şi regiunilor este importantă, deşi acest aspect este adesea trecut cu vederea.
Membrii Comitetului sprijină şi propunerea Parlamentului European de a crea un grup care să reunească puterile europene, naţionale şi locale.
În acelaşi timp, ei recomandă introducerea unei noi categorii de întreprinderi, de mărime mijlocie, care să primească un sprijin mai mic decât IMM-urile, dar mai mare decât cel oferit întreprinderilor mari.
Raportorul Parlamentului European, Reinhard Butikofer, a evidenţiat importanţa capitalului uman în dezvoltarea industriei şi a apreciat că trebuie acordată o mai mare atenţie dialogului social, motivării şi formării profesionale a personalului, dar şi inovaţiei.
Tot el a subliniat că Europa trebuie să dezvolte o strategie de reindustrializare a economiilor sudice.
Comitetul Regiunilor a pledat şi pentru impunerea unor reguli simple, echitabile şi transparente în ceea ce priveşte acordarea ajutoarelor de stat pentru întreprinderile aflate în momente dificile, astfel încât să fie păstrate locurile de muncă.
În acest sens, un set de reguli va fi adoptat în cea de-a două jumătate a acestui an.