Comisia Europeană, în căutarea "capitalei inovării”
Comisia Europeană a lansat o competiţie care vizează desemnarea capitalei europene a inovării. Premiul va fi oferit oraşului care construieşte cel mai bun "ecosistem al inovării".
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Septembrie 2013, 12:41
Comisia Europeană caută o aşa-numită "capitală a inovării” şi pentru aceasta a lansat un concurs.
Inovarea este esenţială pentru creşterea economică şi competitivitatea întreprinderilor şi reprezintă un element central al strategiei 2020.
Competiţia lansată de Comisie este deschisă tuturor oraşelor din statele membre şi din ţările care participă la programul-cadru de cercetare al Uniunii, iar termenul pentru depunerea candidaturilor este 3 decembrie 2013.
Oraşele vor fi evaluate în funcţie de iniţiativele lansate şi de realizările obţinute până în prezent, dar şi de ideile pe care le au pentru viitor, în scopul creşterii capacităţii de inovare.
Audio: Premiul oferit va recompensa oraşul care construieşte cel mai bun "ecosistem al inovării”.
Întrucât în prezent, 68% din populaţia Uniunii Europene locuieşte în zone urbane, este normal ca ele să contribuie cel mai mult la stimularea inovării în Europa, după cum aprecia şi comisarul comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn:
"Investiţia în inovaţie este provocarea majoră a anilor ce vin, căreia trebuie să-i răspundem pe măsură. Oraşele sunt adevărate motoare pentru economia Europei.
"Şapte din zece europeni locuiesc în zone urbane, iar aceste regiuni generează două treimi din Produsul Intern Brut al Uniunii. Dorim să încurajăm oraşele să-ţi intensifice eforturile în direcţia inovării şi să-şi creeze o reţea în cadrul căreia să facă schimb de idei pentru viitor", a spus Máire Geoghegan-Quinn.
Oraşele înscrise în competiţie vor trebui să demonstreze că se bazează pe o strategie amplă, care să conţină nu numai conceptele, procesele şi instrumentele inovării, dar trebuie să fie şi capabilă să mobilizeze talente şi fonduri pentru a-şi susţine investiţiile şi să realizeze conexiuni între mediul public şi cel privat. În acelaşi timp, demersul trebuie să fie şi interactiv, adică să creeze o comunitate preocupată de inovare la nivelul oraşului propriu şi în relaţiile cu alte oraşe.
Premiul oferit va recompensa oraşul care construieşte cel mai bun "ecosistem al inovării”, capabil să conecteze cetăţenii, organizaţiile publice, mediul academic şi întreprinderile.
Un comitet independent de experţi va alege câştigătorul în primăvara anului 2014, iar oraşul desemnat va primi 500 de mii de euro, sumă pe care o va utiliza pentru a-şi susţine acţiunile.
Premiul le este rezervat oraşelor cu peste o sută de mii de locuitori şi iniţiativelor aflate în derulare cel puţin din 1 ianuarie 2010.