CE propune a treia rectificare bugetară pentru anul 2014
Comisia Europeană propune modificarea bugetului pe anul 2014 astfel încât să acopere cercetarea, educația, sprijinul pentru întreprinderi și politica de coeziune.
Articol de Mihaela Mihai, 31 Mai 2014, 11:31
Comisia Europeană propune o nouă rectificare bugetară pentru acest an, în urma căreia statele membre, între care și România, ar putea beneficia de mai multe de credite în domeniul cercetării și inovării.
Comisia își motivează cererea de rectificare bugetară, cea de-a treia din acest an, prin nevoia de a avea suficiente fonduri pentru a sprijini redresarea economică a Europei, crearea de noi locuri de muncă, dar și numeroasele cereri de rambursare înaintate de statele membre în domeniul politicii de coeziune.
Ar fi nevoie de un plus de peste 4,7 miliarde de euro pentru a acoperi, spune Comisia, noile obligații legale în materie de cercetare și inovare, educație și sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii.
Audio: CE propune a treia rectificare bugetară pentru anul 2014.
Beneficiare ar fi mai multe programe, cum ar fi Orizont 2020 (de sprijinire a cercetării ), Inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri”, Erasmus+ (care vizează educația) sau COSME (sprijin pentru întreprinderi).
Comisia propune să utilizeze marjele nealocate de sub plafonul de plăți și să recurgă la un instrument special, și anume marja pentru situații neprevăzute.--fb1
Este vorba de un nou mecanism asupra căruia s-a convenit pentru perioada 2014-2020, care îi permite Comisiei să solicite fonduri suplimentare pentru cazuri speciale.
Dacă rectificarea este aprobată, costul net pentru statele membre ar urma să fie semnificativ mai redus, cu puțin peste 2,16 miliarde de euro, întrucât Comisia contează pe venituri suplimentare de peste un miliard și jumătate de euro.
Banii ar urma să vină în principal din amenzile aplicate pentru încălcarea normelor din domeniul concurenței, de peste 1 miliard de euro, din execuția bugetului pe anul trecut.
Rectificarea bugetară propusă ar urma să ajute totodată Comisia Europeană să-și acopere obligațiile asumate față de Ucraina.
O primă tranșă, de 250 de milioane de euro din pachetul de sprijin pentru această țară, ar urma să fie plătită luna viitoare.
Corecția bugetară are nevoie de aprobarea Parlamentului European.
Prima rectificare din acest an în luna februarie și nu a afectat dimensiunea globală a bugetului. A fost vorba de o redistribuire a sumelor convenite.
Cea de-a doua rectificare a avut loc luna aceasta și a vizat excedentul bugetar din 2013.