CE garantează aplicarea efectivă a întregii legislații europene
Comisia Europeană și-a reiterat, luni, angajamentul de a garanta aplicarea efectivă a întregii legislații europene.
19 Iulie 2016, 09:29
Comisia Europeană și-a reiterat, luni, angajamentul de a garanta aplicarea efectivă a întregii legislații europene, în special în ceea ce priveşte cea mai mare piață unică din lume care cuprinde 500 de milioane de cetățeni.
Cel de-al 33-lea raport anual privind monitorizarea punerii în aplicare a dreptului comunitar analizează rezultatele obținute de statele membre în domeniile esențiale și evidențiază principalele tendințe înregistrate în 2015 legate de politica de asigurare a respectării legii.
Unul dintre domeniile cheie este reprezentat de piața unică.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Milioane de cetățeni și de întreprinderi se bucură în fiecare zi de libertatea de a locui, de a lucra și de a face comerț în cele 28 de state membre, având garanția că un set clar de norme reglementează relațiile lor.
Comisia deschide proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în cazul în care un stat membru nu remediază o presupusă încălcare a dreptului comunitar.
În ultimii cinci ani, numărul total al acestui gen de proceduri a scăzut considerabil, iar asta demonstrează că dialogul structurat cu statele membre funcţionează.
Programul european Pilot s-a dovedit a fi un instrument valoros pentru corectarea rapidă a cazurilor de încălcare a dreptului comunitar, într-un stadiu incipient.
Mediul și transporturile rămân în continuare domeniile de politică în care se înregistrează cel mai mare număr de cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.
Pentru a facilita transpunerea directivelor europene în termenele convenite, Comisia a continuat să asiste statele membre prin pregătirea unor planuri de punere în aplicare, site-uri web specifice și documente de orientare și prin schimbul de bune practici în reuniunile grupurilor de experți.
Comisia a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la șase cazuri, pentru care a solicitat aplicarea de sancțiuni financiare.
Aceste sesizări vizau Germania, Grecia, Luxemburg, Slovenia (cu câte un caz) și Polonia (cu două cazuri).
Pe lângă evaluarea conformității statelor membre cu legislația privind piața unică, Comisia Europeană a monitorizat modul în care statele membre sprijină cetățenii și întreprinderile, precum și eforturile depuse în vederea deschiderii sectoarelor precum achizițiile publice, calificările profesionale sau serviciile poștale.
La aceste capitole, Croația, Cipru, Estonia, Irlanda și Slovacia au avut cele mai bune performanțe.