CE finanțează 8 noi proiecte de colaborare cu ţările în curs de dezvoltare
Prin Instrumentul de Parteneriat, Uniunea Europeană finanțează proiecte care îi permit să aibă un cuvânt de spus privind schimbările care au loc la nivel mondial.
Articol de Laurenţiu Văduva, 16 Noiembrie 2016, 09:00
Comisia Europeană a anunţat finanţarea a opt noi proiecte de colaborare şi parteneriat cu ţările în curs de dezvoltare, în valoare totală de 32 de milioane de euro.
Prin Instrumentul de Parteneriat, Uniunea Europeană finanțează proiecte care îi permit să aibă un cuvânt de spus privind schimbările care au loc la nivel mondial și să își promoveze totodată valorile fundamentale.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Acest instrument finanțează activități care ajută Uniunea să își realizeze obiectivele prioritare, materializând angajamente politice în măsuri concrete.
În ultimii doi ani și jumătate, contribuția totală la sprijinirea intereselor strategice ale Uniunii s-a ridicat la peste 315 milioane €.
În cadrul Strategiei UE în domeniul Pieţei Unice Digitale, un proiect căruia i-au fost alocate 8 mişioane de euro urmăreşte întărirea colaborării în domeniile protecţiei datelor personale, securităţii cibernetice, accesului transfrontalier la informaţiile digitale şi al standardizărilor în domeniul industriei IT.
Un program de reducere a emisiilor de carbon în Regiunea Arctică va primi 1,5 milioane de euro, iar statele membre ale Consiliului Cooperării Golfului vor primi finanţare de 3 milioane de euro pentru a dezvolta şi alte ramuri economice în afara industriei petroliere.
În China va fi finanţată cu un milion de euro tehnologia de captare şi depozitare a bioxidului de carbon, pentru a reduce astfel emisiile uriaşe produse de termocentrale.
Potrivit Comisiei Europene, aceste acțiuni vor contribui la punerea în aplicare a Acordului de la Paris pentru Combaterea Schimbărilor Climatice, ratificat de Uniune şi intrat în vigoare la 4 noiembrie.
Tot pentru China, alţi 3 milioane de euro au fost alocaţi promovării politicilor şi legislaţiei ecologice, dar şi a combaterii traficului ilegal cu specii sălbatice.
14,5 milioane de euro vor fi alocaţi statelor Americii Latine şi Asiei de Sud-est, pentru promovarea standardelor europene în sectorul aviaţiei şi reducerii impactului transportului aerian asupra mediului în aceste ţări.
În fine, alte 1,2 milioane € vor fi consacrate dialogurilor cu partenerii strategici ai Uniunii privind guvernarea democratică, protecția consumatorilor, combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului, creșterea economică și sustenabilitatea.
Uniunea își va îmbunătăți astfel capacitatea de a defini și a aplica abordări comune ale provocărilor globale și de a oferi răspunsuri comune la acestea.