Cancelarul german, avertisment pentru Marea Britanie #Brexit
“Negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu se pot baza pe o abordare selectivă”, a fost mesajul tranșant transmis de cancelarul german, Angela Merkel.
Articol de Mihaela Mihai, 12 Ianuarie 2017, 10:43
Cancelarul german Angela Merkel avertizează Marea Britanie că riscă să piardă accesul la piaţa comunitară, dacă, după ieșirea din Uniune, nu respectă principiul liberei circulații a forței de muncă.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
“Negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu se pot baza pe o abordare selectivă”, a fost mesajul tranșant transmis de cancelarul german, Angela Merkel, autorităților de la Londra.
Într-un discurs rostit la începutul săptămânii la Koln, cancelarul Angela Merkel a ținut să precizeze că accesul la piaţa unică este posibil doar prin respectarea celor patru libertăţi fundamentale în spațiul comunitar, libera circulaţie a persoanelor, a bunurilor, capitalului şi serviciilor.
“În caz contrar, va trebui să impunem limite", a spus Angela Merkel atrăgând atenția că orice derogare va avea consecințe nefaste pentru cele 27 de state care rămân în spațiul comunitar. Șefa executivului de la Berlin a ținut totuși să precizeze că își dorește păstrarea unor relații bune cu Marea Britanie. Nu însă cu orice preț, a mai afirmat Angela Merkel, făcând astfel referire la problema imigrației.
În aceeași zi, la Londra, purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a afirmat că este important ca țara sa să-și asume controlul imigrației și că negocierile privind Brexitul 'nu trebuie să fie un joc cu sumă nulă', în care să câștige numai o parte sau să nu câștige nici una.
'Sunt multe țări care au acorduri de liber schimb cu Uniunea Europeană', iar negocierile privind condițiile ieșirii Marii Britanii din spațiul comunitar 'trebuie să se axeze pe obținerea unei libertăți cât mai substanțiale pentru companiile britanice de a face afaceri pe piața unică', a mai spus reprezentantul executivului de la Londra.
El a încercat astfel să nuanțeze declarațiile premierului Theresa May, care a sugerat că Marea Britanie se îndreaptă spre un ''Brexit dur'', care va impune țării un acces restricționat pe piața unică europeană.
Piețele financiare au reacționat imediat, iar lira sterlină s-a depreciat semnificativ, ajungând la cel mai scăzut nivel din octombrie și până acum în raport cu dolarul american, iar față de moneda europeană la cea mai slabă cotație din ultimele două luni.
Așteptate atât de politicieni, cât și de economiști, negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din spațiul comunitar ar urma să înceapă cel mai devreme în aprilie.
Vor fi cele mai complicate discuții din ultima jumătate de secol, iar pentru moment premierul britanic Theresa May refuză să facă publică strategia pe care o va folosi după invocarea Articolului 50 din Tratatul de funcționare a Uniunii Europene, care face posibil divorțul dintre Londra și Bruxelles.