Bucureştiul, la egalitate cu Parisul, ambele cu 83% cetăţeni satisfăcuţi
Cetăţenii din capitalele europene sunt în general mulţumiţi de oraşele în care trăiesc, arată un raport al Oficiului European de Statistică Eurostat.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 10 Septembrie 2016, 10:17
Cetăţenii din capitalele europene sunt în general mulţumiţi de oraşele în care trăiesc, arată un raport al Oficiului European de Statistică Eurostat.
Cifrele publicate de Eurostat reflectă percepţia locuitorilor din capitalele statelor membre, anul trecut, după cum a reieşit dintr-un sondaj comandat de Comisia Europeană.
AUDIO: Europa la zi.
Astfel, în 18 capitale europene, cel puţin nouă din zece lucuitori au spus că sunt mulţumiţi de oraşele lor.
Cel mai ridicat nivel de satisfacţie este la Vilnius, capitala Lituaniei, unde 98% dintre oameni sunt mulţumiţi de oraşul lor, la mică distanţă urmând Stockholm, Copenhaga, Viena şi Luxemburg. În alte zece capitale, nivelul de satisfacţie este de sub 90%.
Cel mai scăzut, la Atena, unde 71% din locuiori s-au declarat multumiţi de oraşul lor, iar de viaţa la Roma sunt mulţumiţi 80%.
Bucureştiul se află la egalitate cu Parisul, ambele cu 83% cetăţeni satisfăcuţi. În ultimii trei ani, cea mai mare creştere a percepţiei în legătură cu viaţa din oraş a înregistrat-o tot Atena, cu 15 puncte, urmată de Budapesta, cu 6 puncte.
În schimb, satisfacţia vieţii scăzut în cinci capitale europene - Amsterdam, Berlin, Lisabona, Paris şi Helsinki.
Totodată, cu ocazia Zilelor Europene ale Patriomoniului, care sunt marcate în fiecare an în luna septembrie, locuitorii din 83 de oraşe au fost întrebaţi ce părere au despre instituţiile culturale pe care le au şi despre dotarea lor cu echipamentele corespunzătoare, aici fiind evaluate sălile de concerte, bibliotecile, teatrele, muzeele, cinematografele.
Rezultatele arată diferenţe mari între capitalele Uniunii, ratele de satisfacţie fiind cuprinse între 34% şi 97% .
Cu toate acestea, cetăţenii sunt în general mulţumiţi de nivelul cultural al oraşelor în care trăiesc. Viena, Helsinki, Praga şi Stockholm au cei mai încântaţi locuitori de valoarea culturală a capitalelor lor şi pe bună dreptate.
La polul diametral opus se află La Valetta, capitala Maltei, unde mai mult de jumătate dintre cei care au răspuns la sondaj ar dori mai multe obiective şi manifestări culturale.
Bucureştenii sunt satisfăcuţi în proporţie de 70% de dotarea capitalei României în materie de cultură.
De precizat că sondajul este doar cantitativ, adică a reflectat în procente nivelul de satisfacţie a locuitorilor, cei chestionaţi nefiind întrebaţi şi de ce sunt mulţumiţi sau nemulţumiţi.