Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Bilanț al Sistemului de alertă rapidă al UE, RAPEX

Sistemul de Informare Rapidă al Uniunii Europene, destinat protejării siguranţei consumatorilor, îşi face bilanţul de activitate la 10 ani de la înfiinţare.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 27 Martie 2014, 12:25

Sistemul Uniunii Europene de alertă rapidă, RAPEX, este destinat produselor nealimentare şi asigură legătura dintre statele membre și Comisia Europeană.

Rolul său este să difuzeze rapid informații privind produsele potențial periculoase, să identifice și să elimine din timp de pe piețele europene acele produse care reprezintă un pericol pentru consumatori.

De la înființarea sa în 2003, RAPEX s-a extins fără întrerupere în ceea ce privește alertele primite și măsurile luate ca urmare a acestor alerte.

Față de cele aproximativ 200 de notificări primite în 2003, RAPEX a ajuns, în prezent, să primească și să distribuie anual peste două mii de notificări.

Audio: Bilanț al Sistemului de alertă rapidă al UE, RAPEX.

Neven Mimica, comisar european pentru protecţia consumatorilor, descrie Sistemul european de alertă drept o poveste de succes a cooperării dintre autoritățile naționale și instituțiile Uniunii în beneficiul cetățenilor şi al garantării unei piețe unice mai sigure.

Potrivit bilanţului întocmit pentru anul trecut, cele două categorii principale de produse pentru care a fost nevoie să se ia măsuri au fost articolele de îmbrăcăminte, produsele textile și articolele de modă, pe de o parte, şi jucăriile, pe de altă parte.

Urmează aparatele și echipamentele electrice, autovehiculele şi produsele cosmetice.

Printre riscurile cel mai frecvent notificate sunt cele legate de substanțe chimice, prezente atât în cazul articolelor de îmbrăcăminte, cât și în cazul jucăriilor.

Mai multe articole de îmbrăcăminte au fost retrase de pe piaţă şi din cauza riscului de rănire, din cauza șnururilor și a cordoanelor.

China, în topul țărilor de origine a produselor notificate

O atenţie deosebită a fost acordată siguranţei articolelor destinate nou-născuţilor, fiind interzise căzi de baie instabile pentru sugari sau cărucioare care riscau să se răstoarne.

Au fost interzise anul trecut şi mai multe cerneluri pentru tatuat care conțineau mai multe substanțe chimice interzise.

Specialiştii Rapex recomandă întreprinderilor să se asigure că riscurile sunt luate în considerare înainte de etapa de producție, iar în cazul în care apar erori, este important ca produsele cu probleme să fie retrase sau rechemate de pe piață.

China rămâne principala țară de origine a produselor semnalate în sistemul de alertă.

Anul trecut, 64 la sută din numărul total de notificări privind produsele periculoase au fost legate de produse provenite din această ţară.

For more on #EU product safety and dangers to be aware of Check this video:http://t.co/YekJYRyexo

— Neven Mimica (@MimicaEU) March 26, 2014