Asigurarea egalităţii între sexe "pe termen mediu"
Experţii statelor membre ale Uniunii Europene au stabilit la Riga strategiile de urmat pentru reducerea diferenţelor de tratament între femei şi bărbaţi.
24 Ianuarie 2015, 12:30
La Riga s-a încheiat, vineri, o reuniune la nivel înalt pe tema integrării aspectelor legate de gen în politicile europene.
Experţii statelor membre ale Uniunii Europene au stabilit strategiile de urmat pentru reducerea diferenţelor de tratament între femei şi bărbaţi.
Experţii din statele membre ale Uniunii Europene s-au axat pe problema asigurării egalităţii între sexe pe termen mediu.
Letonia, Luxemburgul, Olanda şi Slovacia şi-au prezentat planurile lor referitoare la includerea aspectelor de gen în politicile şi programele care se vor desfăşura în intervalul în care fiecare dintre aceste ţări se vor afla la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Audio: Europa la zi: (Euranet Plus)
Preşedinţia letonă s-a concentrat pe decalajul dintre femeile şi bărbaţii ajunşi la pensie şi cauzele care-l generează, cum ar fi, de exemplu, alegerea educaţiei şi a profesiei, diferenţele de remuneraţii, posibilităţile de a împăca serviciul cu viaţa de familie etc.
Luxemburgul, următoarea ţară care va prelua preşedinţia Consiliului Europei, intenţionează să facă o evaluare a aplicării Platformei de Acţiune de la Beijing, care acordă o atenţie specială femeilor aflate în funcţii de decizie.
La Riga, au fost discuţii aprinse şi pe marginea Convenţiei Consiliului European de prevenire şi combatere a agresivităţii faţă de femei şi a violenţei domestice. Aproape toate statele membre sunt gata să ratifice documentul şi au prezentat problemele la care se aşteaptă în procesul de implementare.
Potrivit ultimelor studii, în toate ţările europene există inegalităţi între sexe pe piaţa muncii.
Femeile câştigă cu 16% mai puţin decât bărbaţii, iar calităţile nu le sunt apreciate în ciuda faptului că cele mai multe femei au calificări egale sau superioare celor deţinute de bărbaţi.
În plus, nici responsabilităţile în familie nu sunt împărţite în mod egal, femeile fiind nevoite să-şi întrerupă mai mult cariera pentru îngrijirea copiilor.
Iar în final, femeile ajung să aibă pensii mai mici, pentru că remunerarea lor pe oră de lucru este mai mică, la fel ca şi numărul total de ore lucrate pe parcursul vieţii.
Date statistice actualizate, acţiuni ale Comisiei şi exemple de bune practici legate de egalitatea salarială au fost publicate anul trecut în broşura "Combaterea diferenţei de remunerare între bărbaţi şi femei în Uniunea Europeană".