Apel pentru susținerea cotelor de refugiați la referendumul din Ungaria
Liderul grupului ALDE, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, a transmis o scrisoare Partidului Liberal Ungar.
Articol de Arina Petrovici, 03 Septembrie 2016, 09:14
Liderul Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa din Parlamentul European a lansat un apel către cetăţenii Ungariei să susţină, la referendumul din 2 octombrie, planurile Uniunii Europene privind cotele obligatorii de refugiați.
Liderul grupului ALDE, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, a transmis o scrisoare Partidului Liberal Ungar, prin care îi cere să deruleze o campanie de informare a cetăţenilor ungari despre miza reală a referendumului de la 2 octombrie şi să susţină o soluţie europeană.
AUDIO: Europa la zi.
Întrebarea la care sunt chemați să răspundă votanții la referendum este: “Vreți să permiteți Uniunii Europene să decreteze o relocare obligatorie de cetățeni străini în Ungaria, fără aprobarea Parlamentului?” Iar în opinia eurodeputatului belgian, această întrebare este una manipulatoare, care ar putea împiedica orice soluție europeană comună.
Acesta l-a criticat pe şeful Executivului de la Budapesta, Viktor Orban, pentru felul în care a decis să organizeze referendumul, chiar dacă inițiativa a fost aprobată, în Parlament, în luna mai, cu 136 de voturi pentru și doar cinci împotrivă.
Guvernul Orban a respins în repetate rânduri propunerea Comisiei Europene de introducere a unui sistem de cote obligatorii de migranți în statele membre, argumentând că “doar cetățenii ungari, nu Bruxellesul, pot decide alături de cine doresc să trăiască în propria lor țară”.
Liderul ALDE admite că această criză a migranților a scos la lumină o serie de deficienţe ale Uniunii Europene, a pus sub semnul întrebării spațiul Schengen şi a amenințat întreaga coerență a blocului comunitar.
Cu toate acestea, Verhofstadt insistă, în scrisoarea transmisă liberalilor din Ungaria, asupra necesităţii intensificării eforturilor pentru găsirea unei soluții comune și menținerea unității europene. Iar pentru atingerea acestui obiectiv – explică eurodeputatul –, granițele externe ale Uniunii Europene ar trebui protejate, iar reglementările internaționale respectate, “ceea ce înseamnă – insistă Verhofstadt – că fiecare stat membru ar trebui să coopereze în a oferi adăpost persoanelor care au trecut controalele și sunt îndreptățite să primească statutul de refugiat”.
Liderul ALDE consideră că atitudinea premierului ungar este una izolaţionistă şi avertizează că ar putea constitui un precedent şi un risc ca și alte state să urmeze această cale. Ar fi însă o iluzie să se creadă că frontierele pot rămâne deschise în interiorul Uniunii dacă nu va fi dezvoltat un sistem european comun – conchide liberalul belgian.