Acordul de Asociere Uniunea Europeană - Ucraina
Comisarul european Stefan Fule a lăudat progresele făcute de Ucraina în ultimii patru ani, dupa lansarea Parteriatului Estic dar a şi cerut respectarea angajamentelor luate.
Articol de Mihaela Mihai, 12 Octombrie 2013, 15:25
Ucraina are încă nevoie de progrese concrete pentru a putea semna luna viitoare, la Summit-ul de la Vilnius al Parteneriatului Estic, Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.
Mesajul a fost transmis vineri autorităților de la Kiev de comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, Stefan Fule.
Prezent la o conferință internatională organizată vineri la Kiev, comisarul european Stefan Fule a lăudat progresele făcute de Ucraina în ultimii patru ani, dupa lansarea Parteriatului Estic.
In acelasi timp însă, el a amintit autorităților din această țară că anul trecut în decembrie și-au luat o serie de angajamente în fața miniștrilor de externe din Uniunea Europeană.
Audio: Acordul de Asociere Uniunea Europeană - Ucraina.
Este vorba de realizarea unor progrese concrete în ceea ce privește modificarea legislatiei electorale, de continuarea reformelor politice si economice și de solutionarea problemelor legate de aplicarea selectivă a justitiei ( este cazul fostului premier Iulia Timoșenko, aflată în detenție după un proces descris ca fiind motivat politic și a cărei eliberare este cerută de Uniune și Statele Unite ).
Stefan Fule a afirmat că doar prin respectarea acestor angajamente Ucraina va fi în măsură să semneze luna viitoare la Vilnius Acordul de Asociere la Uniunea Europeană și să își consolideze astfel poziția de lider în cadrul Parteneriatului Estic .
Comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate a vorbit și despre măsurile pe care Ucraina trebuie să le ia pentru liberalizarea vizelor.
El a pus un accent deosebit pe respectarea legislației anti-discriminare și pe adoptarea unor mecanisme adecvate pentru lupta împotriva corupției .
Oficialul european crede că prin implicarea tuturor părților : autorități , opoziție , mediu de afaceri și societate civilă , toate aceste obiective sunt perfect realizabile până la summit-ul de luna viitoare.
Stefan Fule a tinut să amintească în discursul său și de rolul Parteneriatului Estic, acela de a sprijini şase ţări din Europa de Est şi din Caucazul de Sud care își doresc o relație mai strânsă cu Uniunea Europeană prin acordarea de asistență politică , financiară și tehnică.
De altfel, Parteneriatul, așa cum a fost lansat în 2009, înseamnă pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, toate foste membre ale Uniunii Sovietice, posibilitatea de a încheia acorduri comerciale de liber schimb, de a beneficia de ajutoare financiare şi de a călători fără vize în Uniunea Europeană.
Pentru Europa, înseamnă mai multă stabilitate şi securitate la graniţa de est.
Un obiectiv major al Parteneriatului Estic a fost încă de la început obținerea unor angajamente concrete în domeniul siguranţei energetice - importante pentru ţările Uniunii, întrucât petrolul şi gazul importate din Rusia tranzitează această regiune.