A fost lansat primul satelit din Programul european Copernicus
Datele specifice privind observarea Pământului vor deveni disponibile imediat și gratuit pentru serviciile operaționale din statele membre, potrivit Comisiei Europene.
05 Aprilie 2014, 13:38
Lansarea cu success a satelitului SANTINELA UNU, parte a programului European Copernicus pentru observarea Pământului, este considerată un mare progres de către Uniunea Europeană.
Explorarea spaţială este văzută de Bruxelles ca un pilon de bază al strategiei de creştere.
Lansat joi, Santinela Unu este primul satelit din seria de cinci a programului European Copernicus.
Succesul misiunii este vital, deoarece informaţiile obţinute vor putea fi folosite, gratuit, inclusiv pentru prevenirea inundaţiilor sau depistarea zonelor poluate cu petrol.
Audio: A fost lansat primul satelit din Programul european Copernicus.
Datele specifice privind observarea Pământului vor deveni disponibile imediat pentru serviciile operaționale din statele membre, precizează Comisia Europeană.
Explică beneficiile pe care le aduce satelitul, în cazul inundaţiilor de pildă, Malcom Davidson, om de ştiinţă, pentru corespondentul Radio România în Olanda, ţara în care este Centrul de Coordonare.
"În cazul inundaţiilor ai nevoie de informaţii în timp real. Chiar şi prin nori, staelitul poate detecta zonele cu cantităţi mari de apă şi în mai puţin de o oră informaţiile pot ajunge la cei care organizează măsurile de protecţie pe teren".
Video: Evenimentul lansării rachetei de pe cosmodromul Kourou din Guyana Franceză la 3.04.2014.
Programul Copernicus, care prevede şase misiuni, are un buget pentru următorii şase ani de aproximativ 4,3 miliarde de euro, finanţare convenită de Consiliul de Miniştri ai Uniunii şi de Parlamentul European.
Studiile Comisiei arată că programul ar putea genera un beneficiu financiar de aproape 30 de miliarde de euro şi ar putea crea, în următorii 20 de ani în jur de 50 de mii de locuri de muncă.
Dealtfel, Comisia plasează programul europen spaţial în centrul strategiei de creştere.
Este vorba, pe lângă programul Copernicus şi de Galileo, care are alocat la rându-i un buget consistent.
Concret, creşterea economică şi dezvoltarea se pot obţine, potrivit Comisiei, prin îmbunătăţirea securităţii maritime cu ajutorul informaţiilor obţinute, prin prevenirea unor dezastre natural şi limitarea consecinţelor şi printr-o mai bună observare a schimbărilor climatice.
Sentinel 1 "a trimis un selfie din spațiu" pe contul oficial de twitter al Agenției Spațiale Europene ESA.
#Sentinel1 delivers a selfie! http://t.co/QN3E11IJt0pic.twitter.com/Dxx7IODqX6
— ESA Operations (@esaoperations) April 4, 2014