Ascultă Radio România Actualitaţi Live

A 2-a ediţie a tabloului de bord privind justiţia în UE

Comisia Europeană a publicat luni cea de-a 2-a ediţie a tabloului de bord privind justiţia. Raportul arată că în Uniune sunt în continuare decalaje între statele membre.

Euranet Plus.

18 Martie 2014, 13:39

Comisia Europeană leagă tabloul de bord privind justiţia de semestrul european – adică de strategia care urmăreşte stimularea economică a statelor membre şi a competitivităţii lor.

Monitorizarea Comisiei vizează în principal sistemele juridice administrativ, civil sau comerical.

Dacă un un stat răspunde unui litigiu iniţiat de un investitor peste câţiva ani, atunci acea piaţă devine neatractivă.

Tabloul este esenţial pentru a câştiga încrederea cetăţenilor şi a investitorilor, a declarat astăzi comisarul pentru justiţie, Viviane Reding: "O treime din state au o durată a proceselor cel puţin dublă comparativ cu majoritatea ţărilor membre. Ceva merge, în mod evident, greşit acolo. Justiţia tărăgănată este o justiţie absentă . Nu în ultimul rând, ne procupă şi independenţa sistemelor judiciare. Percepţia asupra independenţei s-a îmbunătăţit în unele ţări, însă altele au regresat din acest punct de vedere".

Audio: A 2-a ediţie a tabloului de bord privind justiţia în UE.

Tabloul de bord, ajuns la cea de-a doua ediţie, urmăreşte trei indicatori majori: independenţa eficienţa şi calitatea.

Comisia Europeană sesizează faptul că la capitolul eficienţă, multe state sunt în urmă, iar cele care au adoptat recent reforme, precum Portugalia, nu pot raporta încă vreun efect al acestora.

La capitolul plusuri, executivul comunitar remarcă existenţa mecanismelor alternative de soluţionare a litigiilor, în aproape toate statele membre, dar şi faptul că în aproape o treime din state, unul din doi judecători participă la activităţi de formare continuă.
România este printre ultimele state, respectiv pe locul 26, la capitolul percepţie asupra independenţei justiţiei, depăşind doar Bulgaria şi Slovacia.

Totodată, România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte bugetul pe cap de locuitor pentru funcţionarea tribunalelor.

Concluziile din tabloul de bord vor sta la baza pregătirii viitoarei analize specifice fiecărei ţări din cadrul semestrului european 2014, se precizează într-un comunicat al Comisiei.