2013 desemnat de Parlamentul European "anul cetăţenilor"
Anul 2013 a fost dedicat cetăţenilor europeni şi drepturilor care decurg din statutul de cetăţean al Uniunii Europene.
Articol de Adriana Leu, 31 Decembrie 2013, 11:18
Cu cât cetăţenii europeni îşi cunosc şi exercită mai bine drepturile, cu atât economia şi întreaga societate europeană vor funcţiona mai bine - a fost sloganul lui 2013, desemnat de Parlamentul European anul cetăţenilor.
Întregul an instituţiile europene şi-au concentrat atenţia asupra informării oamenilor despre drepturile de care beneficiază în diverse situaţii, în principal când vine vorba de a se stabili şi de a munci în alte state membre.
În cele 12 luni, s-a încurajat dialogul dintre toate nivelurile administraţiei publice, societatea civilă şi întreprinderi, prin organizarea de numeroase evenimente şi conferinţe în întreaga Europă.
Dezbaterile despre drepturile cetăţenilor europeni au fost organizate pentru definirea unei viziuni despre cum îşi doresc ei să arate blocul comunitar în 2020.
Audio: Anul 2013 dedicat cetăţenilor europeni şi drepturilor care decurg din statutul de cetăţean al UE.
Anul european al cetăţenilor coincide cu cea de-a 20-a aniversare a introducerii cetăţeniei europene, prin Tratatul de la Maastricht, adoptat în 1993.
La începutul anului, comisarul european însărcinat cu justiţia şi cetăţenia, Viviane Reding, a declarat că după 20 de ani de la crearea cetăţeniei europene, lucrurile au progresat în multe privinţe, iar Europa are la activ numeroase realizări.
Comisarul a atras însă atenţia că a venit timpul efectuării unui bilanţ şi că este nevoie ca toţi cetăţenii europeni să se gândească la ceea ce ne rezervă viitorul.
În anul dedicat informării cetăţenilor, a fost lansată şi o pagină de internet care se ocupă de alegerile europene de anul viitor.
Acesta oferă toate informaţiile referitoare la alegerile din perioada 22 - 25 mai pentru Parlamentul European şi include o secţiune de ştiri actualizată în permanenţă, informaţii despre statele membre şi partidele politice europene ce vor participa la alegeri.
Comisarii europeni au avut un an încărcat, în numeroase oraşe din fiecare stat comunitar în parte fiind organizate dezbateri cu cetăţenii pe teme diverse.
La conferinţa de încheiere a anului european al cetăţeanului, organizată la Vilnius, în Lituania, peste 300 de persoane din toate colţurile Europei şi-au exprimat opiniile despre modul în care fiecare an poate fi dedicat europenilor.
Conferinţa a fost structurată pe trei treme majore: rolul societăţii civile în democraţia europeană, cum pot cetăţenii să influenţeze deciziile politice, dar şi despre democraţie.
În discursul final, comisarul pentru justiţie, Viviane Reading, a anunţat că acţiunile dedicate cetăţenilor vor continua şi în 2014, anul alegerilor europene.