Zona euro "se va contracta cu 0,6% în acest an"
Analiştii consultaţi de BCE spun că zona euro ar urma să se contracte în acest an cu 0,2 procente mai mult comparativ cu evaluarea anterioară, făcută în urmă cu 3 luni.
09 August 2013, 18:38
Economia zonei euro se va contracta cu 0,6% în acest an, estimează analiştii consultaţi de Banca Centrală Europeană. Este o evaluare pesimistă, mult sub aşteptările anterioare.
Potrivit estimărilor, zona euro ar urma să se contracte în acest an cu 0,2 procente mai mult comparativ cu evaluarea anterioară, făcută în urmă cu 3 luni.
Raportul BCE, preluat de MarketWatch, arată că economiştii sunt moderaţi şi în perspectiva anului viitor.
În 2014, ei se aşteaptă ca economia să avanseze într-un ritm ceva mai lent: creşterea nu va mai fi de un procent, ci de 0,9%.
Lucrurile s-ar putea îmbunătăţi considerabil din 2015, când avansul economic ar putea ajunge, potrivit specialiştilor consultaţi de BCE, la 1,5%.
Audio: O evaluare pesimistă, mult sub aşteptările anterioare.
Rezultatele sondajului sunt oarecum surprinzătoare, deoarece zona euro dă semne că se însănătoşeşte.
E drept, lent, dar constant. Italia şi Spania, încă afectate de probleme, şi-au stopat totuşi căderea, iar Germania a raportat deja creştere economică solidă, susţinută de o producţie industrială peste aşteptări.
Pesimismul economiştilor s-ar explica prin ritmul ceva mai lent în care avansează economiile emergente mari, precum China şi Brazilia.
Chiar şi aşa însă, dacă în mai şi iunie aceste state au părut că gâfâie, acum China raportează, pentru iulie, exporturi masive.
Sondaje precum cel citat sunt făcute periodic de către Banca Centrală Europeană.
La începutul lunii, BCE a anunţat că menţine rata de referinţă la euro la 0,5%, nivel minim istoric, pentru o perioadă lungă de timp.
Preşedintele instituţiei, Mario Draghi, susţine că perioada cea mai grea pentru zona euro a fost depăşită .
Chiar şi aşa însă, a completat Draghi, BCE va menţine costurile împrumuturilor mici, tocmai pentru a impulsiona şi mai mult creditarea şi refacerea economică.
Statelor membre li se solicită să să facă în continuare eforturi de reducere a deficitelor bugetare şi să-şi drămuiască mai bine banii, fără a creşte însă impozitele.
BCE nu renunţă la dobânzile mici şi pentru că specialiştii consultaţi în cadrul studiului periodic au revizuit în jos inclusiv estimarea referitoare la inflaţia din zona euro.
În acest an indicatorul ar urma să coboare de la 1,7 la 1,5%, pe fondul şomajului şi al activităţii economice reduse.