Ziua mondială pentru asistență umanitară
Data de 19 august a fost aleasă, în 2008, de Adunarea Generală ONU, pentru a aduce un omagiu asistenților umanitari care și-au pierdut viața practicând această meserie.
19 August 2016, 09:06
În fiecare an la 19 august este marcată Ziua mondială pentru asistență umanitară.
UE este cel mai important donator de ajutor umanitar din lume, iar asistenţii săi se străduiesc să salveze cât mai mulţi oameni.
Data de 19 august a fost aleasă, în 2008, de Adunarea Generală ONU, pentru a aduce un omagiu asistenților umanitari care și-au pierdut viața practicând această meserie.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și Reprezentantul Special al Secretarului General în Irak, Sergio Vieira de Mello, și cei 21 de colegi care au murit, la 19 august 2003, într-un atentat cu bombă asupra Hotelului Canal din Bagdad, dar și cei 102 asistenți umanitari ai ONU, care au murit în timpul cutremurului din Haiti din 2010, reprezintă cea mai mare pierdere la acest nivel din istoria ONU.
În ultimele două decenii, violarea repetată a principiilor umanitare, nivelul tot mai ridicat de nesiguranţă şi conflictele continui au împiedicat asistenţii umanitari să ajute aşa cum trebuie în regiunile în care este nevoie. Aproape 4.000 de voluntari au fost victimele unor atacuri din 1997 încoace, iar peste o treime dintre ei au fost ucişi.
Uniunea Europeană, care este cel mai important donator de ajutor umanitar din lume, este ferm angajată în promovarea respectului global şi respectarea dreptului internaţional umanitar şi a principiilor după care se ghidează acţiunile umanitare – umanitate, imparţialitate, neutralitate şi independenţă.
Împreună, Comisia Europeană și statele membre furnizează cea mai mare parte din fondurile globale pentru asistență în caz de urgență.
Direcția Generală Ajutor Umanitar și Protecție Civilă este principalul actor al Uniunii în acest domeniu, finanțând operațiuni de ajutor puse în aplicare prin intermediul mai multor parteneri (organizații neguvernamentale, agenții ONU și organizații internaționale) și coordonând politicile și activitățile statelor membre. De asemenea, această direcţie sprijină activități umanitare efective în întreaga lume.
Comisia Europeană, prin intermediul departamentului său de ajutor umanitar, dispune de personal care este prezent în permanenţă în locurile confruntate cu situaţii de criză din toată lume, iar asistenții umanitari se străduiesc să salveze și să ofere sprijin pentru reabilitarea pe termen lung a comunităților afectate de dezastre (naturale, războaie), indiferent unde se află în lume și fără discriminare.