Ziua împotriva traficului de persoane marcată în UE
Potrivit statisticilor oficiale, peste 30 de mii de persoane au fost traficate în ultimii cinci ani, în vreme ce numărul traficanţilor condamnaţi a scăzut cu 13 procente.
18 Octombrie 2013, 10:34
Uniunea Europeană marchează vineri Ziua împotriva traficului de persoane.
Traficul de persoane este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă statele membre şi UE, în ansamblu.
Potrivit statisticilor oficiale, peste 30 de mii de persoane au fost traficate în ultimii cinci ani, în vreme ce numărul traficanţilor condamnaţi a scăzut cu 13 procente.
93% din cetăţenii statelor membre se declară îngrijoraţi şi vor acţiuni comune de combatere a fenomenului.
Într-o perioadă în care numărul victimelor este în continuă creştere în Uniune, trebuie să transmitem un semnal clar şi răspicat şi să spunem că nu vom mai tolera suferinţa.
Audio: UE marchează vineri Ziua împotriva traficului de persoane.
Un semnal că întreaga Europă luptă pentru a combate fenomenul, spune comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.
Doamna Malmström a anunţat că a constatat voinţă politică la nivelul statelor membre.
Chiar şi aşa însă, la mai mult de şase luni de la expirarea termenului limită pentru transpunerea în legislaţia naţională a normelor comunitare în domeniul traficului de persoane, unele state au restanţe mari.
Doar 18 ţări, printre care Cehia, statele baltice, Bulgaria, Polonia sau România raportează transpuneri integrale.
Două state membre, respectiv Belgia şi Slovenia anunţă că au transpus doar parţial legislaţia comunitară, care, la Bruxelles, a fost adoptată în timp record pentru a răspunde prompt fenomenului.
Noua lege europeană este gândită în aşa fel încât să-i pedepsească mai asupru pe traficanţi, dar şi să le protejeze mai bine pe victimele lor.
În context, devine, potrivit Comisiei Europene, vital ca statele membre să se mobilizeze şi să facă acest pas.
Uniunea are o strategie în domeniu pentru perioada 2012-2016 care conţine inclusiv o platformă adresată societăţii civile.
Acum, Comisia lucrează la ghiduri cu destinatari personal specializat, de la vameşi, la personal consular, care astfel ar putea recunoaşte mai repede o potenţială victimă.
Aceasta este cea de-a şaptea ediţie a Zilei Uniunii Europene împotriva traficului de persoane.
Pe parcursul zilei sunt prevăzute mai multe evenimente de profil la Bruxelles, precum şi în statele membre.