Ziua Extinderii
În acest an Ziua Extinderii coincide cu momentul întrunirii Comisiei CIVEX mandatată de Comitetul European al Regiunilor să coopereze cu autorităţile din ţările în curs de aderare.
Articol de Arina Petrovici, 16 Noiembrie 2015, 10:34
Astăzi este Ziua Extinderii, un eveniment care se doreşte a fi o oportunitate pentru politicienii din ţările în curs de aderare la Uniunea Europeană de a se întâlni şi a analiza provocările procesului de admitere în Uniune cu oficialităţi din instituţiile comunitare.
Comitetul European al Regiunilor a încercat de-a lungul anilor prin intermediul diplomaţiei oraşelor şi al diplomaţiei interregionale să consolideze relaţiile dintre autorităţile locale atât în interiorul Uniunii Europene, cât şi în ţările care doresc aderarea la blocul comunitar.
Acum Comitetul Regiunilor încearcă să ridice gradul de conştientizare a dimensiunii locale şi regionale a procesului de extindere prin intermediul unui nou eveniment, numit Ziua Extinderii.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Se doreşte a fi o oportunitate pentru politicienii din ţările în curs de aderare la Uniunea Europeană de a se întâlni şi a analiza provocările procesului de admitere în Uniune cu membri ai Comitetului European al Regiunilor şi cu oficialităţi din instituţiile comunitare.
În acest an, Ziua Extinderii coincide cu momentul întrunirii Comisiei CIVEX, mandatată de Comitetul European al Regiunilor să coopereze cu autorităţile locale din ţările în curs de aderare.
Este vorba de Albania, Bosnia şi Herţegovina, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Kosovo, Muntenegru, Serbia şi Turcia.
Reuniunea are loc la o săptămână după ce Comisia Europeană a publicat cel mai recent raport al său privind eforturile acestor ţări de a-şi alinia legislaţia şi politicile cu cele din blocul comunitar.
Participanţii vor aborda teme precum implicarea autorităţilor locale în procesul de aderare la Uniunea Europeană, descentralizarea puterii şi coordonarea mecanismelor în afaceri europene între diferitele niveluri de guvernare sau elaborarea de strategii locale pentru dezvoltarea regională şi medii de afaceri echilibrate şi rolul cooperării interregionale şi transnaţionale.
Creat în 1994, Comitetul European al Regiunilor este adunarea comunitară a reprezentanţilor regionali şi locali şi are menirea de a apropia cetăţenii de Uniunea Europeană.
Importanţa sa este subliniată de câteva realităţi general-acceptate: 70% din legislaţia comunitară are un impact regional şi local direct, cetăţenii europeni trebuie implicaţi în construcţia comunitară, iar 50% dintre ei cred că aleşii locali şi regionali îi reprezintă ce mai bine la nivel european.