Ziua Europeană a Limbilor în UE
Uniunea Europeană şi Consiliul Europei au lansat în 2001 iniţiativa anului european al limbilor, care a stat la baza zilei europene a limbilor, sărbătorită anual la 26 septembrie.
Articol de Adriana Leu, 26 Septembrie 2013, 14:37
Statele blocului comunitar sărbătoresc joi ziua limbilor europene.
Întreaga Uniune Europeană este joi în sărbătoare, în toate capitalele fiind organizate evenimente care să sensibilizeze publicul faţă de plurilingvism, să contribuie la creşterea diversităţii culturale şi lingvistice şi să încurajeze învăţarea limbilor străine.
Uniunea Europeană se poate lăuda cu 24 de limbi oficiale şi peste 60 de comunităţi autohtone care vorbesc o limba regională sau minoritară.
Profitînd de o asemenea varietate lingvistică, Uniunea Europeană şi Consiliul Europei au lansat în 2001 iniţiativa anului european al limbilor, care a stat la baza zilei europene a limbilor, sărbătorită anual la 26 septembrie.
Audio: În România, Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită în toate colţurile ţării.
Tot joi, European Language Label (Certificatul lingvistic european), lansat de Comisia Europeană, împlineşte 14 ani.
Acesta este un premiu care încurajează iniţiativele în materie de predare şi învăţare a limbilor străine, prin recompensarea tehnicilor inedite de predare, difuzarea informaţiilor referitoare la acestea şi prin promovarea bunelor practici.
Pentru a celebra varietatea limbilor europene şi importanţa învăţării limbilor străine, Comisia Europeană a organizat la Vilnius, timp de două zile, o conferinţă numită "Unitate în diversitate: de limbi pentru mobilitate, locuri de muncă şi cetăţenie activă".
Expresia Unitate în diversitate a fost folosită prima dată în anul 2000 şi este mottoul Uniunii Europene.
Potrivit instituţiilor comunitare, astfel se subliniază faptul că europenii s-au unit pentru a promova pacea şi prosperitatea, cu acceptarea celorlalte culturi, tradiţii şi limbi.
În România, Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită în toate colţurile ţării.
La Bucureşti, vor fi acordate Certificatele lingvistice europene pentru proiecte deosebite în domeniul predării şi învăţării limbilor străine, va fi lansată ediţia acestui an a Publicaţiei European Language Label şi vor fi organizate mai multe manifestări culturale.
Spectacole, expoziţii, parade şi concursuri sunt organizate şi în Iaşi sau Ploieşti.
Mai multe detalii despre evenimente sunt disponibile pe pagina de internet a reprezentanţei din România a Comisiei Europene.