Ziua Europeană a Întrepinderilor Sociale, organizată în premieră de CESE
Ziua Europeană a Întrepinderilor Sociale, organizată în premieră de Comitetul Economic şi Social European.
01 Iulie 2016, 09:24
Comitetul Economic şi Social European organizează, astăzi, în premieră, Ziua Europeană a Întreprinderilor Sociale.
Această primă zi europeană a întreprinderilor sociale va aduna, la Bruxelles, reprezentanţii instituţiilor partenere ale Comitetului Economic şi Social Euorpean, dar şi mai mulţi actor importanţi din acest domeniu.
Ei vor încerca să înţeleagă mai bine situaţia în ansamblu a acestui gen de companii, să creeze sinergii şi să examineze măsurile care ar putea fi luate în viitor, pentru a putea exploata din plin acest sector.
AUDIO: Agenda europeana. EuranetPlus.
În cadrul evenimentului, vor avea loc şi trei ateliere de discuţii, pentru a le permite tututor participanţilor să-şi susţină punctul de vedere.
Comitetul Economic şi Social s-a ocupat încă de anul trecut de constituirea unui ecosistem financiar pentru întreprinderile sociale şi a solicitat Comisiei Europene să sprijine în continuare agenda economiei sociale şi să asigure un cadru de politici constant şi favorabil pentru dezvoltarea economiei sociale.
Trebuie acordată o atenţie deosebită formelor hibride de finanţare, care sunt considerate mai potrivite pentru întreprinderile din economiile sociale, deoarce combină elemente care echilibrează binele comun cu stimulentele financiare.
Capitalul hibrid combină o componentă de subvenţie - subvenţii publice, fonduri filantropice, sau donaţii - cu instrumente de capital propriu şi departajarea riscurilor şi datoriei.
Instrumentele de finanţare cu capital hibrid includ ajutoare rambursabile, împrumuturi nerambursabile, subvenţii convertibile şi acorduri privind repartizarea veniturilor.
Capitalul hibrid implică adesea o interacţiune strânsă între capitalul public şi cel privat şi un obiectiv de politică comun, dar şi o codependenţă care să asigure echlibrarea intereselor între părţile implicate.
Instituţiile europene ar trebui să joace un rol de sprijinire, catalizare şi mobilizare pentru toate părţile interesate din ecosistemul financiar al întrepinderilor sociale.
În plus, acestea trebuie să-şi demnonstreze în continuare angajamentul faţă de dezvoltarea economiei sociale în Europa, prin asigurarea unui cadru politic favorabil pentru dezvoltarea economiei sociale în general.