Ziua Europeană a Cooperării
Cooperarea teritorială europeană reprezintă un obiectiv-cheie al politicii regionale a Uniunii Europene. Ziua Europeană a Cooperării este marcată sâmbătă, 21 septembrie.
Articol de Mihaela Mihai, 20 Septembrie 2013, 14:55
Se apropie Ziua Europeană a Cooperării, marcată sâmbătă, 21 septembrie.
Este motivul pentru care în această săptămână în centrul atenției s-au aflat proiectele și programele transfrontaliere și interregionale.
Cooperarea teritorială europeană reprezintă un obiectiv-cheie al politicii regionale a Uniunii Europene.
Regiunile și orașele din statele membre sunt încurajate să conlucreze și să învețe unele de la altele prin intermediul proiectelor și programelor comune.
În ultimii 7 ani au existat trei tipuri de programe de cooperare: transfrontalieră, la frontierele interne ale Uniunii, transnațională, care acoperă zone de cooperare mai vaste, cum ar fi Marea Baltică sau regiunile alpină și mediteraneană, și interregională, care oferă cadrul necesar schimburilor de experiență între organismele regionale și locale din diferite țări.
Audio: Ziua Europeană a Cooperării este marcată sâmbătă, 21 septembrie.
Bugetul pentru toate aceste programe s-a apropiat de 8 miliarde de euro.
Anul acesta Ziua Cooperării este marcată într-un moment important. Parlamentul European și statele membre sunt aproape de încheierea unui acord final privind pachetul de regulamente care vor guverna următorul ciclu de finanțare a politicii regionale.
Urmeaza, de asemenea, sa fie votat în bugetul Uniunii pentru următorii șapte ani.
Conform propunerii legislative în forma sa actuală, cooperării teritoriale europene îi vor fi alocate aproape 9 miliarde de euro – în creștere cu 1 miliard de euro față de perioada 2007-2013.
În opinia comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn, programele și proiecte de cooperare sunt importante pentru că apropie cetățenii și ajută la găsirea unor soluții la probleme comune.
Programele și fondurile regionale pot contribui la crearea de locuri de muncă, la protejarea mediului, consolidarea serviciilor de sănătate, dar și la investiții în infrastructura de transport și energie.
Comisarul European promite că, în următorii șapte ani, viitoarele programe europene de cooperare teritorială vor fi mai orientate, mai strategice și mai bine susținute.
Joi, în preajma Zilei Cooperării, Johannes Hahn a discutat pe Twitter despre politica regională.
Totodată, pentru al doilea an, au loc peste 100 de evenimente în 30 de țări, care urmăresc sensibilizarea opiniei publice cu privire la impactul pozitiv al cooperării prin politica regională a Uniunii Europene.