Workshop: potenţialele competenţe ale unui Consiliu European al Inovării
Astăzi, are loc un workshop în care vor fi dezbătute principalele idei şi eventualele modificări care vor fi introduse în strategia “Orizont 2020”.
Articol de Arina Petrovici, 13 Iulie 2016, 00:14
La Bruxelles, se desfăşoară miercuri un workshop în care vor fi dezbătute ideile cetăţenilor europeni cu privire la potenţialele competenţe ale unui Consiliu European al Inovării.
Comisia Europeană a lansat, în perioada 16 februarie – 29 aprilie, o dezbatere publică pentru a afla opinia cetăţenilor cu privire la elementele perturbatoare de pe piaţa inovării, la lacunele existente în sprijinirea inovării şi la potenţialele competenţe ale unui Consiliu European al Inovării.
AUDIO: Agenda europeană. Euranet Plus.
Executivul european a primit peste 1.000 de răspunsuri şi mai bine de 180 opinii însoţite de documente.
Astăzi, are loc un workshop în care vor fi dezbătute principalele idei şi eventualele modificări care vor fi introduse în strategia “Orizont 2020”.
Dintre cei care au răspuns, 40% sunt afiliaţi organizaţiilor de cercetare, 35 – mediului de afaceri, 11 procente – structurilor publice, 4 – diverselor organizaţii reprezentative, 2% sunt bancheri şi tot atâţia persoane fizice. Peste 80% dintre respondenţi au fost de acord că lipsa elementelor perturbatoare de pe piaţă, care să genereze inovare, constituie un obstacol pentru creşterea economică în Europa şi crearea de locuri de muncă.
Mai mult de 75 de procente consideră că există lacune în sistemul european de sprijinire a inovării, subliniind că IMM-urile nu pot beneficia de acesta, din cauză că este excesiv de birocratic.
Cele mai des formulate argumente pentru înfiinţarea unui Consiliu European al Inovării au fost necesitatea de a remedia lacunele existente, facilitarea accesului la resurse şi consilierea strategică. Foarte mulţi dintre respondenţi au subliniat nevoia de simplificare a procedurilor birocratice şi de întărire a legăturilor dintre programele naţionale şi cele ale Uniunii Europene.
Părerile cu privire la tipul de consiliere strategică aşteptat de la un Consiliu European al Inovării au fost diverse, însă ideea comună a fost că acest organism ar putea acorda consiliere strategică atât Uniunii Europene, cât şi guvernelor naţionale, pentru a crea un ecosistem comunitar prietenos cu inovarea.
O strategie a inovării pe termen lung, introducerea de noi instrumente financiare, promovarea unei culturi inovatoare, a incluziunii şi diversităţii, înfiinţarea de incubatoare de idei noi ori cooperarea dintre organizaţiile de cercetare şi cele din sectorul privat au fost doar câteva dintre sugestiile formulate de respondenţii din 46 de ţări, nu doar din cele membre ale Uniunii.
După dezbaterea de astăzi, Comisia Europeană va aplica primele reforme în programele de lucru 2018-2020, din cadrul strategiei “Orizont 2020”, pentru a beneficia şi de finanţare, iar alte elemente vor fi luate în considerare când va fi pregătit viitorul program-cadru.