Vot asupra raportului de activitate al Comitetului pentru Petiţii
Documentul trece în revistă toate activităţile din 2014, declarat anul european al cetăţenilor şi dedicat promovării drepturilor care decurg din statutul de membru al UE.
Articol de Mihaela Mihai, 03 Decembrie 2015, 10:41
Agendă încărcată la reuniunea de astăzi a Comitetului pentru Petiţii al Parlmentului European. Şedinţa are loc la Bruxelles.
Lucrările de astăzi încep cu un vot asupra raportului de activitate al Comitetului pentru Petiţii pe anul trecut.
Documentul trece în revistă toate activităţile din 2014, declarat anul european al cetăţenilor şi dedicat promovării drepturilor care decurg din statutul de membru al Uniunii Europene.
Audio: Agenda europeană. Euranet Plus.
A fost şi anul în care au avut loc alegeri pentru Parlamentul European.
Potrivit unui proiect de raport, în 2014 legislativul comunitar a primit cu puţin peste 2 mii 700 de petiţii, cu 6 la sută mai puţin decât cele aproape 2 mii 900 depuse în 2013.
Statisticile arată că în cele mai multe cazuri, în 2014, la fel ca şi în anii trecuţi, cetăţenii europeni au cerut ajutorul Uniunii Europene în subiecte legate de justiţie, mediu, piaţă internă şi drepturi fundamentale.
Alţi semnatari ai petiţiilor au încercat în 2014 să-şi facă publice propunerile legate de politicile europene sau au atras atenţia asupra aplicării incorecte a legislaţiei comunitare
Şi sănătatea a rămas un domeniu de preocupare pentru iniţiatorii de petiţii.
De altfel şi astăzi, în şedinţa Comitetului va fi dezbătută o petiţie prin care asociaţii ale donatorilor de sânge din 13 state membre sau din afara Uniunii europene cer reguli mai stricte pentru comerţul cu medicamente obţinute din sânge uman sau plasmă sau chiar interzicerea acelor produse farmaceutice fabricate în condiţii care nu respectă normele etice.
Tot astăzi urmează să fie dezbătută o altă petiţie prin care semnatarii atrag atenţia asupra a ceea ce ei numesc abuzul de contracte succesive pe durată determinată pentru profesorii din școlile publice din Portugalia şi Italia.
Introdus din 1993, prin Tratatul de la Maastricht, dreptul la petiţie oferă oricărui cetăţean european sau rezident al unui stat membru ocazia de a adresa singur sau în asociere cu alte persoane petiţii Parlamentului European în legătură cu un subiect care face parte din domeniile de activitate ale Uniunii și care îl priveşte în mod direct.
De acest drept beneficiză și orice societate, organizaţie sau asociaţie cu sediul în Uniunea Europeană. Petiţia poate fi redactată sub formă de plângere sau de cerere şi poate avea ca obiect chestiuni de interes public sau privat.
De trei ani, europenii au la dispoziție și procedura inițiativei cetățenești.
Spre deosebire de petiţie, prin care este sesizat legislativul comunitar, în calitatea sa de reprezentant direct al locuitorilor din statele membre ale Uniunii, iniațiva cetăţenească vizează direct activitatea Comisiei Europene.