Viitorul întreprinderilor mici şi mijlocii din Uniunea Europeană
Viitorul întreprinderilor mici şi mijlocii din Uniunea Europeană este dezbătut astăzi la Amsterdam la o reuniune a experţilor.
Articol de Mihaela Mihai, 01 Aprilie 2016, 09:40
Viitorul întreprinderilor mici şi mijlocii din Uniunea Europeană este dezbătut astăzi la Amsterdam la o reuniune a experţilor.
Întâlnirea este organizată de Ministerul economiei din Olanda, ţară care deţine în prezent preşedinţia forului comunitar.
Este vorba mai précis de o reuniune a aşa numitei reţele a ambasadorilor întreprinderilor mici şi mijlocii din Uniunea Europeană. Reţeaua apără interesele micilor întreprinzători şi a fost creată în baza unei iniţiative a Comisiei Europene, lansată încă din 2008 cu scopul de a stabili conditii de concurenta echitabilă pentru IMM-uri, precum şi imbunatatirea mediului juridic si administrativ pe tot teritoriul Uniunii.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Small Business Act îşi propune totodată să înlesnească participarea întreprinderilor mici şi mijlocii la achizitiile publice şi să asigure un acces mai bun la ajutoarele de stat pentru IMM-uri.
Facilitarea accesului IMM-urilor la finanţare, promovarea inovării în paralel cu investiţiile în cercetare, dar şi încurajarea si sprijinirea IMM-urilor pentru a beneficia pe deplin de creşterea pieţelor sunt alte obiective asumate de această iniţiativă a Comisiei Europene.
Discuţiile de astăzi de la Amsterdam vor fi prezidate de comisarul european pentru piaţă internă, industrie şi antreprenoriat, Elżbieta Bieńkowska. Şi-au anunţat prezenţa reprezentanţi ai mai multor organizaţii patronale europene.
Pe agendă figurează teme precum ridicarea barierelor administrative care împiedică dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, simplificarea demersurilor prin care un IMM poate opera în mai multe ţări ale Uniunii Europene şi îmbunătăţirea accesului la finanţare, vital pentru a începe sau extinde o afacere.
Un studiu publicat pe pagina de internet a Parlamentului European arată că IMM-urile reprezintă 99 la sută din numărul total al întreprinderilor din statele membre ale forului comunitar. În prezent, există aproximativ 20 şi una de milioane de IMM-uri cu aproximativ 33 de milioane de angajați.
Cu toate acestea, mai arată studiul, piețele financiare nu reușesc să asigure întotdeauna finanțarea necesară pentru dezvoltarea IMM-urilor.
Mici progrese au fost făcute după criza financiară din ultimii ani, astfel că o serie de instituții financiare comunitare, precum Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții – și-au intensificat operațiunile de sprijinire a IMM-urilor.