Viitorul economic al Uniunii Europene
Membri ai parlamentelor naţionale din ţările membre ale Uniunii Europene şi eurodeputaţi vor discuta, săptămâna aceasta, la Bruxelles, despre viitorul economic al UE.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 30 Ianuarie 2017, 10:31
Membri ai parlamentelor naţionale din ţările membre ale Uniunii Europene şi eurodeputaţi vor discuta, săptămâna aceasta, la Bruxelles, despre viitorul economic al Uniunii Europene.
Evenimentele sunt organizate în cadrul ediţiei 2017 a „Săptămânii parlamentare europene”.
AUDIO: Agenda europeana. EuranetPlus.
Dată fiind tema acestei săptămâni – viitorul economic al Uniunii Europene – din statele membre au venit pentru aceste dezbateri parlamentari din comisiile pentru afaceri economice şi financiare sau de buget-finanţe. România este reprezentată de doi deputaţi şi un senator.
Astăzi, invitaţii vor lua parte la o conferinţă dedicată proprităţilor politice ale anului care tocmai a început, şi anume: investiţiile, reformele, gestionarea cheltuielilor fiscale, cu accent pe asigurarea echităţii sociale şi a creşterii economice.
Creşterea economică durabilă şi crearea de noi locuri de muncă se află printre priorităţile de prim rang, în politica economică a Uniunii pentru anul în curs.
Potrivit bugetului pe 2017, Uniunea Europeană va cheltui mai mulți bani pentru a face Europa mai competitivă și mai sigură. Printre cei care vor vorbi la conferinţă se află vice-preşedintele Comisiei Europene, însărcinat cu dialogul social şi moneda euro, Vladis Dombrovskis, şi comisarul pentru afaceri economice, Pierre Moscovici.
După-amiaza este consacrată unei dezbateri pe tema uniunii economice şi monetare, urmată de o întâlnire cu noul preşedinte al Parlamentului European, Antonio Tajani.
Parlamentul Maltei, ţară care deţine în prezent preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, profită de prezenţa parlamentarilor din ţările membre şi provoacă o dezbatere pe tema îmbunătăţirii cooperări şi comunicării dintre parlamentele naţionale şi Parlamentul European.
Consolidarea dialogului politic între parlamentele naţionale şi Parlamentul European şi identificarea unor modalităţi de cooperare eficiente şi pragmatice este soluţia optimă pentru a-i aduce pe cetăţeni mai aproape de instituţiile europene şi de procesul de decizie.
Miercuri, vor fi abordate, în cadrul a două dezbateri paralele, reformele şi măsurile luate de ţările membre, la nivel naţional, pentru a favoriza creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă, respectiv rolul programelor de ajutor financiar şi al mecanismului de stabilitate european pentru a garanta stabilitatea monedei euro.