Viitoarele reforme din domeniul financiar european
Viitoarele reforme din domeniul financiar european vor fi discutate de miercuri, timp de trei zile, în cadrul unui forum co-organizat de preşedinţia italiană a Uniunii la Milano.
10 Septembrie 2014, 08:43
Forumul organizat de Eurofi, un grup neguvernamental de experţi, în colaborare cu preşedinţia italiană a Consiliului Uniunii Europene va aborda în principal priorităţile în sectorul financiar ale viitoarelor structuri de conducere de la Bruxelles: Comisia şi Parlamentul European.
Revenirea la creştere economică este obiectivul zero pentru următorii ani, iar paşii făcuţi în ultima perioadă asigură, spun diferiţi analişti economici citaţi de presa internaţională, un început bun.
În esenţă, este nevoie de o corelare a sistemelor fiscale din statele membre, pentru a putea fi create în mod relativ uniform locuri de muncă.
Audio: Viitoarele reforme din domeniul financiar european.
Nu se poate vorbi însă de o Uniune Fiscală în adevărtul sens al cuvântului, deoarece statele mai sărace, cum este şi România, nu pot impune cetăţenilor aceleaşi taxe ca în vest şi nici nu le pot oferi aceleaşi salarii. În context, factorii de decizie politici, specialiştii sau liderii din sectorul financiar vor căuta, la Milano, soluţii care pot prinde cu adevărat contur.
O altă temă importantă de discuţie vizează sectorul bancar european. Orice reformă decisă la Bruxelles are impact asupra băncilor comericale, multe încă vulnerabile după criza economică. Se caută în permanent soluţii pentru a întări capacitatea de răspuns în situaţii de criză, toate culminând cu proiectul Uniunii Bancare, ce prevede, printer altele, un set unic de reguli în domeniu.
Şi în acest caz însă, mai sunt multe de pus la punct, iar responsabilitatea va fi preluată de noua Comisie Europeană şi de noul legislativ comunitar.
Până acum, factorii de decizie europeni au ajuns la puncte de vedere comune referitoare la pilonii unu şi doi ai proiectului Uniunii Bancare.
Chiar dacă s-a convenit înfiinţarea unui fond comun de intervenţie, astfel încât contribuabilii să nu mai suporte povara lichidării unei bănci falimentare sau înfiinţarea unui mecanism unui de supraveghere, adevărata provocare este cea a garantării depozitelor, la care Parlamentul European nu a găsit încă soluţii.
Scheme de garantare la nivel naţional există, însă experţii spun că şansele implementării lor unitare la nivelul zonei euro rămân încă firave.