Venitul minim garantat la nivel european dezbătut la Bruxelles
În urmă cu trei ani Parlamentul European a adoptat o Rezoluţia referitoare la rolul venitului minim în lupta împotriva sărăciei şi în promovarea unei societăţi incluzive în Europa.
Articol de Mihaela Mihai, 28 Mai 2013, 15:07
Comitetul Economic si Social, organism consultativ al Uniunii Europene, organizeaza la Bruxelles o audiere publica avand ca tema venitul minim garantat la nivel european.
Audierea de marţi isi doreste sa fie un cadru de discutie referitoare la provocarile legate de introducerea unui asemenea venit.
Vor fi prezenti experţi care vor analiza posibilitatea asigurării unui venit minim garantat, vazut ca un instrument util în lupta impotriva saraciei si excluziunii, cu un rol semnificativ în redistribuirea bogatiei si in garantarea solidarităţii si justitiei sociale.
Discutiile au loc in contextul in care după mai bine de cinci ani de criză economică, şomajul ramane la cote record în tari precum Spania sau Grecia, iar veniturile gospodăriilor se diminuează.
Audio: Venitul minim garantat.
In plus, o analiza pe anul trecut a situatiei sociale si a ocuparii forţei de munca in Europa arată ca riscurile de sărăcie sau de excluziune sunt în creştere, în special în statele membre din sudul şi estul continentului.
Vulnerabile sunt si unele categorii de populatie. Este vorba de tineri, femeile şomere şi mamele singure care se numără printre cei care se confruntă cu riscuri mai mari de sărăcie persistentă.
„2012 a fost încă un an foarte defavorabil pentru Europa din punct de vedere al şomajului şi al situaţiei sociale în curs de deteriorare”, a afirmat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor.
Ideea unei iniţiative europene de introducere a unui venit minim garantat nu este nouă.
Au fost prezentate iniţiative şi recomandări cu mai multe ocazii, însă nu s-a creat efectiv un sistem european pentru abordarea acest tip de situaţie.
În urmă cu trei ani, Parlamentul European a adoptat o Rezoluţia referitoare la rolul venitului minim în lupta împotriva sărăciei şi în promovarea unei societăţi incluzive în Europa.
Documentul reafirmă rolul-cheie al sistemelor de venit minim garantat ca o măsură de luptă împotriva sărăciei.
În acelaşi timp, Uniunea Europeana si-a luat, in cadrul strategiei de dezvoltare Europa 2020, “angajamente” clare cu privire la sărăcie, şi anume ca 20 de milioane de persoane să iasă din sărăcie până în 2020.