Uniunea pieţelor de capital
Uniunea pieţelor de capital presupune armonizarea regulilor, pentru a facilita diversificarea surselor de finanţare.
18 Februarie 2015, 11:25
Uniunea pieţelor de capital este tema unei conferinţe organizate miercuri, la Bruxelles.
Uniunea pieţelor de capital este văzută de Comisia Europeană ca o parte vitală în mecansimsul de redresare economică.
La conferinţa de miercuri, executivul comunitar va lansa şi o carte verde, adică un document care deschide consultarea publică pe domeniu în cele 28 de state membre.
Concret, uniunea pieţelor de capital presupune armonizarea regulilor, pentru a facilita diversificarea surselor de finanţare.
La acest moment, în Europa, 80% din finanţările companiilor sunt furnizate de bănci.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Comisia vrea ca sectorul de afaceri, în special întreprinderile mici şi mijlocii, să poată avea acces la bani proveniţi direct din piaţa de capital, adică din obligaţiuni, dar şi din alte surse conexe, aduse la un loc într-un astfel de sistem.
Este o prioritate absolută, pentru că executivul comunitar a plasat întreprinderile mici şi mijocii în centrul strategiei de dezvoltare în următorii ani.
Pe principiul degeaba ai autostrăzi, dacă n-ai ce sa transporţi pe ele, cum spunea fostul comisar Johannes Hahn, Comisia vede IMM-urile ca singurul sector capabil să genereze creştere economică, prin creare de locuri de muncă şi, în mod firesc, face toate eforturile pentru a-l sprijini.
La evenimentul de miercuri va fi prezent şi comisarul pentru servicii finanicare, Jonathan Hill – este de aşteptat, potrivit Reuters, care citează reprezentanţi ai Comisiei, să fie prezentate şi o serie de documente care includ iniţiative pe termen scurt şi mediu.
Un plan de acţiune detaliat ar urma să fie făcut public la jumătatea anului sau în toamnă.
Bruxelles-ul şi-a propus să finalizeze uniunea pieţelor de capital până în anul 2019. Nu este însă un proces facil şi mai mulţi analişti au sugerat chiar că şansele demersului sunt infime, din moment ce voci puternice, precum cea a Marii Britanii, se opun apariţiei unei noi structuri, pan-europene.
Uniunea pieţelor de capital este un proiect în acord cu viziunea şi principiile spaţiului comunitar.
Dincolo de asta însă, Comisia insistă asupra beneficiilor pe care le-ar aduce. Uniunea ar urma să se pună la adăpost de şocurile din sectorul bancar şi să beneficieze, după model american, de un impuls economic care va revitaliza mediul privat.
De altfel, Comisia Europeană a adus modelul american drept argument, în condiţiile în care, peste Ocean, companiile se finanţează doar în proporţie de 20% de la bănci şi 80% de pe pieţele de capital.