Un sfert dintre copiii din Europa se confruntă cu riscul sărăciei
Mai mult de un sfert dintre copiii din Europa se confruntă cu riscul sărăciei și al excluziunii sociale, cu urmări pe tot timpul vieţii, potrivit Eurostat.
Articol de Mihaela Mihai, 23 Noiembrie 2015, 13:19
Parlamentarii europeni dezbat astăzi în plen un raport care îndeamnă țările membre ale Uniunii să facă mai multe eforturi pentru a combate sărăcia şi inegalităţile sociale în rândul copiilor.
Raportul este dezbatut în prima zi a actualei sesiuni plenare de la Strasbourg şi pleacă de la date recente ale oficiului european de statistică, Eurostat, care arată că mai mult de un sfert dintre copiii din Europa se confruntă cu riscul sărăciei și al excluziunii sociale, cu urmări pe tot timpul vieţii.
Cei mai expuşi, potrivit Eurostat, sunt copiii din România (51 la sută), Bulgaria (peste 45 la sută) și Ungaria (peste 41 la sută). Cu totul altfel stau lucrurile în ţări precum Danemarca, Finlanda și Suedia, unde proporţia coboară sub 17 la sută.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
O altă problemă este malnutriția, în creștere în Europa. Potrivit UNICEF, agenţia specializată a Naţiunilor Unite procentul de copii care nu își pot permite să mănânce carne sau pește o dată la cel puțin două zile s-a dublat în ultimii ani în Estonia, Grecia și Italia.
Sărăcia, atrage atenţia Parlamentul European, mai înseamnă şi îngrădirea accesului la sănătate și educație de calitate, iar copiii care trăiesc în familii cu un singur părinte, în special mame singure, sunt supuși unui risc mai mare de sărăcie.
Toate aceste situaţii contravin Convenției ONU privind drepturile copilului, adoptată în noiembrie 1989, care arată că minorii ar trebui să aibă garantat dreptul la educație, servicii de sănătate, locuințe, timp liber și un regim alimentar echilibrat.
Politicile de austeritate au creat şi înrăutăţit aceste probleme, crede eurodeputatul portughez, Inês Cristina Zuber.
În raportul pe care îl dezbat astăzi, parlamentarii europeni solicită țărilor Uniunii să facă din copii o prioritate în politicile lor.
Totodată, ei atrag atenţia că multe din statele membre nu au folosit aşa cum se cuvine fondurile comunitare structurale pentru a reduce ratele alarmante ale sărăciei în rândul copiilor.
Membrii Parlamentului european şi-ar dori de asemenea acordarea unei mai mari atenții în protecția familiilor (în special a celor monoparentale) care au copii cu probleme de sănătate şi recomandă investiţii în educația publică gratuită.
Educația le permite copiilor să-şi formeze abilități care le vor înlesni accesul la locuri de muncă înalt calificate, bine plătite.
Ei ar reuşi astfel să iasă prin forțe proprii din sărăcie, mai arată raportul Parlamentului European. Documentul va fi supus mâine votului tot în plen.