Un nou pachet de măsuri pentru un aer mai curat în Europa
Comisia Europeană propune o Directivă privind plafoanele emisiilor naţionale care prevede efectuarea de reduceri până în 2030.
Articol de Victor Gheorghe, 18 Decembrie 2013, 12:49
Comisia Europeană va prezenta miercuri un set de propuneri pentru revizuirea legislaţiei privind calitatea aerului.
Pachetul include o Directivă privind plafoanele emisiilor naţionale care prevede efectuarea de reduceri până în 2030 şi o propunere legislativă privind reducerea emisiilor instalaţiilor cu combustie medie.
Pe termen mediu, obiectivul este atingerea unui nivel conform în toate zonele poluate până în 2020, precum și aducerea Europei pe calea realizării orientărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii până în 2030.
Noile propuneri sunt prezentate în contextul în care 400.000 de oameni mor anual în Europa din cauza unor boli provocate de poluare.
De altfel, calitatea precară a aerului pe care îl respirăm a fost catalogată drept cauză a îmbolnăvirilor de cancer.
Audio: Un nou pachet de măsuri pentru un aer mai curat în Europa.
O agenţie a Organizatiei Mondiale a Sănătăţii, specializată în cercetarea cancerului, a ajuns la concluzia că numeroase sectoare economice se fac responsabile de acest fenomen.
Centrul Internaţional de Cercetare a Cancerului a subliniat că principalele surse de poluare atmosferică sunt transportul, industria, agricultura, dar si încălzirea locuinţelor şi chiar gătitul în gospodărie.
Comisarul Janez Potocnik a declarat 2013 "Anul Aerului", în contextul în care în cursul acestui an se revizuiește cadrul actual de politică al Comisiei Europene în domeniu.
O atenţie deosebită este acordată găsirii de soluții pentru ameliorarea calității aerului. În pofida progreselor semnificative înregistrate în ultimii ani, câteva standarde de calitate sunt încă depășite cu mult în majoritatea zonelor cu mare densitate de populație din Uniunea Europeană, în special din cauza unor poluanţi precum pulberile în suspensie, ozonul troposferic și dioxidul de azot.
Prin comisarul Potocnik, Comisia Europeană şi-a afirmat mereu disponibilitatea de a primi sugestii cu privire la modul în care să fie îmbunătăţită legislația actuală.
Apelul a fost adresat reprezentanţilor comunităților locale și ai ONG-urilor dar şi autorităților publice și întreprinderilor.
Poluarea aerului este un fenomen transfrontalier – aceasta nu se opreşte la graniţe.
De aceea, acţiunile naţionale trebuie să fie completate de o cooperare eficientă la nivel european şi internaţional.