UE vrea un comerţ bazat pe condiții echitabile
Comisia Europeană îndeamnă statele membre să sprijine mijloacele de apărare europene împotriva practicilor comerciale neloiale.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 21 Octombrie 2016, 08:38
Comisia Europeană îndeamnă statele membre să sprijine mijloacele de apărare europene împotriva practicilor comerciale neloiale.
Uniunea Europeană este și dorește să rămână cel mai mare bloc comercial din lume, însă militează dintotdeauna pentru un comerţ bazat pe condiții echitabile.
Deşi 15% din toate importurile de pe glob sunt produse fabricate în Uniune - locul doi, după Statele Unite - comercianţii europeni fac faţă tot mai greu politicilor de dumping, practicate pe scară largă de ţări din afara Uniunii şi mai ales de China, supranumită, de câţiva ani „fabrica lumii”.Această piaţa este cu atât mai importantă cu cât 30 de milioane de locuri de muncă în Europa sunt legate direct de exporturi.
AUDIO: Agenda europeana, Euranet Plus.
„Dumpingul” este vânzarea unor produse sub prețul de producție, cu scopul de a elimina alți concurenți de pe piață. În comerțulinternațional, dumpingînseamnă exportul unor mărfuri într-o altă țară, la un preț mult sub cel al pieței din țara respectivă, este o formă de concurență neloială, și este ilegal în multe economii de piață.
Instrumentele de apărare comercialăîn vigoare la nivel europeans-au dovedit adesea insuficiente pentru a bloca astfel de agresiuni, de aceea se impunemodernizarea lor.
După cum aprecia recent președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, „Comerțul este esențial pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă, dar nu trebuie să fim naivi. Normele noastre actuale se dovedesc insuficiente pentru combaterea efectelor nocive ale concurenței străine neloiale. În unele sectoare industriale europene s-au pierdut mii de locuri de muncă. Normele de apărare comercială ale Uniunii Europenenecesită o actualizare urgentă.”
Comisia Europeană a făcut o propunere extinsă pentru întărirea măsurilor anti-dumping încă din 2013.
Pentru a aplica astfel de reguli, trebuie dovedit comportamentul comercial neloial, precum şi prejudiciul produs industrieieuropene.
Principala schimbare ar trebui să vizeze aşa-numita regulă a „taxei celei mai mici”, care plafonează nivelul taxei anti-dumping aplicate în Europa.
În condiţiile în care în Statele Unite nu există un plafon, iar taxa antidumping este adesea uriaşă, practicile neloiale sunt descurajate din start.
Propunerea prezentată de Comisie mai prevede: o mai mare transparență a instrumentelor de apărare comercială, proceduri mai rapide și mijloace mai eficiente de asigurare a respectării legii.