UE vrea ca Rusia să-și clarifice poziția în cazul South Stream
Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică doreşte să obţină clarificări din partea autorităţilor ruse cu privire la proiectul gazoductului South Stream.
Articol de Arina Petrovici, 14 Ianuarie 2015, 14:09
Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic, face miercuri o vizită la Moscova, în cadrul căreia doreşte să obţină clarificări din partea autorităţilor ruse cu privire la proiectul gazoductului South Stream.
Obiectivul vizitei la Mosova, declarat de înaltul oficial european la Bruxelles, vine după ce, la începutul lunii trecute, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia nu mai poate continua proiectul gazoductului South Stream din cauza opoziţiei manifestate de UE.
În acelaşi timp, Putin anunţa o alternativă, şi anume: construirea unei noi conducte spre Turcia, via Marea Neagră.
Audio: Agenda Europeană (Euranet Plus)
"Una dintre întrebările mele către omologii ruşi va fi: cum văd ei situaţia actuală, care sunt planurile lor şi cum vor să răspundă la această chestiune complexă privitoare la livrările de gaze naturale ruseşti spre Europa?" - declara vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic, după o întâlnire, acum două zile, cu premierul bulgar Boiko Borisov.
Acesta a propus ca Bulgaria să devină un centru comun de distribuţie a gazelor pentru statele membre ale Uniunii din regiune.
Borisov a avansat ideea de a colabora cu România, care extrage deja gaz din Marea Neagră, şi a precizat că 10% din capacitatea bulgară de transport merge spre România.
Conducta South Stream, ale cărei lucrări au fost lansate în decembrie 2012, ar fi urmat să lege Rusia de Bulgaria, pentru a se îndrepta apoi spre Europa Centrală, prin Serbia, Ungaria şi Slovenia.
Anunţul Rusiei privind abandonarea proiectului South Stream a provocat îngrijorări în unele state ale UE din sud-estul Europei, care se tem că regiunea va deveni dependentă de livrările de gaze prin Ucraina - notează Bloomberg.
UE, care depinde de gazul rusesc pentru 27% din consumul său, intenţionează să întărească cooperarea între statele membre pentru a pune la punct o uniune energetică şi a reduce dependenţa de importurile din Rusia.
În primul trimestru al acestui an, Comisia Europeană urmează să dea publicităţii un plan destinat accelerării inteconexiunilor transfrontaliere între reţelele energetice şi de gaze naturale, eliminării barierelor de pe piaţă şi diversificării surselor de energie.
Just started first of my meetings in Moscow w/minister of energy Novak to discuss #EU& #Russia#energy relations pic.twitter.com/dgXozXkgt3
— Maroš Šefčovič (@MarosSefcovic) 14 ianuarie 2015