UE trimite 40 de milioane de euro în Sudanul de Sud
UE trimite 40 de milioane de euro în Sudanul de Sud, ţară din Africa de Est confruntată cu o gravă criză umanitară.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 August 2016, 10:27
Sudanul de Sud este cea mai tânără ţară din lume, s-a despărţit de Sudanul de Nord şi şi-a declarat independenţa în urmă cu 5 ani, după decenii de conflict între cele două părţi.
Noul stat, alcătuit din sute de triburi, a avut de la început cea mai complicată situaţie din lume.
Se întinde pe un teritoriu subdezvotat, fără resurse, fără drumuri, fără instituţii şi dominat de o sărăcie lucie.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Chiar dacă în zonă există zăcăminte de petrol, împărţirea resursei a rămas şi după separare o sursă de dispută între nord şi sud. Veniturile realizate, care ar fi trebuit împărţite în mod egal, îi revin în mare parte nordului, pentru că acestea deţine mijloacele de extragere şi de prelucrare a ţiţeiului.
Şi, ca şi cum sărăcia nu ar fi fost destul, la 2 ani după declararea independenţei în Sudanul de Sud s-a declanşat un război civil între forţele guvernamentale şi grupări rebele.
Potrivit Naţiunilor Unite, aproape 5 milioane de oameni, dintr-o populaţie totală de peste 11 milioane de locuitori, sunt în pericol să moară de foame, mulţi dintre ei fiind refugiaţi în diferite zone ale ţării.
Mai mult, conflictul din Sudanul de Sud este marcat de grave violări ale dreptului umanitar şi ale drepturilor omului. Un raport al ONU dat publicităţii luna trecută constată cea mai mare catastrofă umanitară din lume.
Raportul aduce în atenţia comunităţii internaţionale atrocităţile comise acolo.
Civilii sunt torturaţi şi ucişi, inclusiv copii sau persoane cu handicap. Soldaţii guvernamentali au primit în loc de salariu libertatea de a viola femei după bunul plac.
Practic, viaţa unei fiinţe nu mai are nici o valoare acolo.
Comisia Europeană asigură peste 43% din toată finanţarea umanitară internmaţională pentru Sudanul de Sud, numai că şi aceste ajutoare ajung din ce în ce mai greu la cei aflaţi în nevoie, iar intervenţia celor care vor să distribuie hrană şi să acorde asistenţă medicală este tot mai dificilă.
55 de voluntari umanitari străini au fost ucişi din decembrie 2013 şi până în prezent.
Accesul organizaţiilor internaţionale este îngreunat nu numai de risc, în condiţiile recrudescenţei criminalităţii, tâlhăriilor şi insecurităţii, dar şi de taxele mari impuse de autorităţi asociaţiilor caritabile.