UE sprijină activ lupta împotriva SIDA
Comisia Europeană este membră fondatoare a Fondului Mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei, la care a contribuit consistent, încă din 2002.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 August 2013, 10:59
Uniunea Europeană este unul dintre principalii actori, la nivel mondial, al luptei împotriva HIV/SIDA, finanţând, în fiecare an, programele de tratament şi prevenţie.
Încă din anii ’80, situaţia bolnavilor de HIV/SIDA reprezintă o preocupare majoră şi o prioritate pentru Uniunea Europeană, acţiunile sale fiind axate pe: promovarea măsurilor de prevenire şi sensibilizare a publicului în legătură cu pericolul infectării; o monitorizare mai eficientă; crearea de reţele între principalii parteneri implicaţi în combaterea HIV/SIDA.
În plus, organismele europene acţionează pentru combaterea stigmatizării şi discriminării celor infectaţi cu acest virus.
Contribuţia Uniunii nu se limitează doar la spaţiul comunitar, ci este de o importanţă vitală pentru ţările în curs de dezvoltare, în special din Africa sub-sahariană.
Audio: Politica europeană este axată pe măsuri de prevenire şi de sprijinire a persoanelor infectate.
Comisia Europeană este membră fondatoare a Fondului Mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei, la care a contribuit consistent, încă din 2002.
Astfel, statele membre împreună cu Comisia au alimentat Fondul cu 11 miliarde de euro, în ultimii zece ani, ceea ce reprezintă aproximativ 52 la sută din resursele sale.
Până în prezent, peste 4 milioane de oameni cu HIV au primit tratament antiviral din aceste fonduri.
Unul dintre scopurile declarate ale organismelor internaţionale implicate în lupta cu această maladie este scăderea deceselor.
Numai că, în timp ce la nivel mondial, numărul deceselor provocate de SIDA se reduce, în Europa de Est şi în fostele republici sovietice acesta a crescut în ultimii zece ani.
Chiar dacă este, desigur, mult inferior comparativ cu ce se întâmplă în Africa, estimarea în procente este îngrijorătoare.
Astfel, în Bulgaria şi România, membre ale Uniunii, dar şi în Ucraina, Armenia, Azerbadjean, Georgia, Kazahstan numărul deceselor provocate de SIDA a crescut cu aproximativ 200 la sută, între 2001 şi 2011.
O situaţie şi mai gravă se înregistrează în Belarus, unde creşterea pentru aceeaşi perioadă a fost de 1.100 la sută.
În fiecare an, peste 50 de mii de persoane sunt diagnosticate cu HIV în Uniunea Europeană şi în ţările învecinate.
În timp ce în ţările africane, virusul se transmite mai ales prin contact sexual neprotejat sau de la mamă la copil, în Europa de Est, principala cale de contractare a bolii este folosirea multiplă a acelor de seringă de către toxicomani – au constatat factorii responsabili.
De aceea, este foarte important ca măsurile luate la nivel european să ţintească exact acele grupuri vulnerabile.
Deşi infecţiile cu HIV pot fi tratate, acestea nu pot fi vindecate definitiv sau prevenite prin vaccinare.
De aceea, politica europeană este axată pe măsuri de prevenire şi de sprijinire a persoanelor infectate, fiind menţinută permanent cooperarea cu autorităţile naţionale, societatea civilă şi părţile interesate de pe tot continentul, nu numai din statele membre.