UE, raport privind negocierile de aderare cu Turcia
Comisia Europeană susţine că negocierile de aderare trebuie redinamizate, chiar dacă inventariază în document o serie de probleme, precum independenţa justiţiei.
Articol de Arina Petrovici, 09 Octombrie 2014, 10:26
Uniunea Europeană vrea să coopereze mai strâns cu Turcia împotriva grupării Statul Islamic şi pentru a obţine informaţii despre europenii care s-au alăturat jihadiştilor, afirmă Comisia Europeană în raportul privind negocierile de aderare cu Turcia.
Acest raport de etapă asupra negocierilor începute de Bruxelles şi Ankara în 2005, dar care au rămas mult timp într-un punct mort, este foarte critic faţă de epurările efectuate de executivul turc în rândul Poliţiei şi justiţiei, ca represalii în urma anchetei anticorupţie ce a vizat mai mulţi responsabili guvernamentali.
Totodată, raportul vizează presiunile exercitate asupra presei şi îngrădirea accesului la reţeaua de socializare Twitter şi la portarul You Tube.
Comisia Europeană susţine că negocierile de aderare trebuie redinamizate, chiar dacă inventariază în document o serie de probleme, precum independenţa justiţiei şi libertatea de exprimare.
Audio: UE, raport privind negocierile de aderare cu Turcia.
Însă, dincolo de aspectele de politică internă, Comisia subliniază că o cooperare cu Turcia în ce priveşte politica externă, imigraţia sau securitatea energetică este cu atât mai importantă cu cât în regiune au loc evenimente foarte grave.
Executivul de la Bruxelles face referire, în acest context, nu doar la jihadiştii din Siria şi Irak, ci şi la provocările majore ale crizei din Ucraina.
Aşadar, este esenţial ca negocierile de aderare să rămână motorul principal al relaţiilor dintre Bruxelles şi Ankara, a apreciat în faţa Parlamentului European comisarul european pentru extindere, Stefan Füle.
Turcia încearcă de 27 de ani să adere la Uniunea Europeană, dar negocierile au fost întrerupte frecvent, mai ales din cauza opoziţiei franco-germane şi a tensiunilor cu Ciprul, stat membru al Uniunii.
Bruxelles a deschis până acum 14 dintre cele 35 de capitole de negocieri, dar nu şi capitolele 23 şi 24 care se referă la justiţie, drepturi fundamentale, libertate şi securitate.
În orice caz, preşedintele viitoarei Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că nu se aşteaptă ca Uniunea să primească noi membri în timpul mandatului său de cinci ani, care va începe la 1 noiembrie.