UE-ONU, dialog privind convenția pentru persoanele cu dizabilități
La Geneva, în Elveţia, începe, joi, primul dialog între reprezentanţii UE şi cei ai ONU, pe tema aplicării Convenţiei Naţiunilor Unite pentru persoanele cu dizabilități.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 27 August 2015, 10:02
Cei 18 experţi independenţi din partea Comitetului ONU pentru drepturile persoanelor cu handicap, specialişti europeni în materie, precum şi reprezentanţi ai statelor membre ale Uniunii vor participa, timp de două zile, la o serie de şedinţe de tip întrebări-răspunsuri, în cadrul cărora vor fi clarificate aspectele privind aplicarea acestui document în Uniune.
Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi a fost adoptată la 13 decembrie 2006, de Adunarea Generală a ONU.
Ea prevede că statele părţi se angajează să asigure şi să promoveze exercitarea deplină a tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului pentru toate persoanele cu handicap, fără nici un fel de discriminare.
Audio: Agenda europeană. Euranet Plus.
Documentul stabileşte norme minime pentru protecţia unei serii complete de drepturi civile, politice, sociale şi economice pentru persoanele cu handicap.
Uniunea Europeană a semnat Convenţia la 30 martie 2007, în chiar prima zi a deschiderii acesteia spre semnare. De atunci, convenţia a fost semnată de toate cele 28 de state membre.
În urma ratificării oficiale, la 7 ianuarie 2011, Uniunea Europeană, ca entitate, a devenit, pentru prima oară în istoria sa, parte a unui tratat atotcuprinzător privind drepturile omului.
Tratatul de ratificare reflectă angajamentul general al Uniunii de a crea o Europă fără obstacole pentru cele 80 de milioane de persoane cu dizabilităţi de pe teritoriul său.
Cei care au ratificat convenţia trebuie să ia măsuri în următoarele domenii: accesul la educaţie, ocuparea forţei de muncă, transport, infrastructuri şi clădiri, garantarea dreptului de vot, îmbunătăţirea participării politice şi asigurarea capacităţii juridice depline a tuturor persoanelor cu dizabilităţi.
Multe dintre aceste măsuri sunt pe deplin asigurate în multe ţări ale Uniunii. Iar, potrivit Strategiei 2020, oferirea capacităţii persoanelor cu handicap de a-şi exercita drepturile în condiţii de egalitate cu ceilalţi, precum şi eliminarea obstacolelor în viaţa de zi cu zi trebuie să fie realizate pe tot teritoriul Uniunii până în 2020.
Pe 3 septembrie, Comitetul Naţiunilor Unite pentru drepturile persoanelor cu handicap va publica observaţiile finale, precum şi recomandările sale, în urma întâlnirilor extinse care au loc astăzi şi mâine în Elveţia.