UE:Noile norme garantează asistenţă judiciară în cadrul procedurilor penale
Directiva se va aplica tuturor statelor membre, cu excepţia Danemarcei, Irlandei şi a Regatului Unit.
Articol de Arina Petrovici, 17 Octombrie 2016, 10:27
Noile norme ale Uniunii Europene garantează asistenţă judiciară în cadrul procedurilor penale.
Regulile propuse de executivul de la Bruxelles, în 2013, au trecut de etapa finală.
Directiva se va aplica tuturor statelor membre, cu excepţia Danemarcei, Irlandei şi a Regatului Unit.
AUDIO: Agenda europeana.
Consiliul a adoptat directiva privind asistenţa judiciară provizorie pentru persoanele suspectate sau acuzate, care sunt private de libertate, şi asistenţa judiciară în cadrul procedurilor aferente mandatului european de arestare.
Prin asistenţă judiciară se înţelege sprijinul financiar sau judiciar primit de o persoană suspectată sau acuzată, care nu dispune de resursele necesare pentru a acoperi cheltuielile de judecată.
Noile norme vor garanta dreptul la asistenţă judiciară şi acordarea uniformă a acesteia pe terioriul UE.
Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte responsabil cu statul de drept şi Carta Drepturilor Fundamentale, a declarat că, odată cu adoptarea acestor norme, se garantează dreptul oricui face obiectul procedurilor penale la protecţie juridică şi la un avocat pe care să şi-l poată permite.
Şi Věra Jourová, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, a subliniat că asistenţa judiciară este esenţială pentru a garanta accesul la un sistem juridic echitabil, care vine în ajutorul tuturor, inclusiv al celor mai săraci.
Statele membre aplică criterii diferite pentru a stabili dacă este sau nu cazul să acorde asistenţă judiciară.
Criteriul necesităţii, legat de resursele persoanei în cauză, inclusiv venitul şi averea acesteia, criteriul temeiniciei, legat de necesitatea de a garanta accesul efectiv la justiţie în circumstanţele specifice ale cauzei respective, sau ambele.
Noile dispoziţii clarifică aceste criterii, pentru a determina dacă sunt reunite aceste condiţii.
Dacă un stat membru aplică, de exemplu, criteriul necesităţii, ar trebui să ţină cont de toţi factorii relevanţi şi obiectivi, cum ar fi venitul, capitalul şi situaţia familială a persoanei în cauză, costurile asistenţei judiciare şi nivelul de trai din statul membru respectiv.
Astfel, va putea să determine dacă persoanele suspectate sau acuzate nu dispun de resurse suficiente pentru a acoperi costurile asistenţei judiciare.
Şi dacă un stat membru aplică criteriul temeiniciei va trebui să ţină cont de gravitatea infracţiunii, de complexitatea dosarului, precum şi de gradul de severitate a sancţiunii în cauză, pentru a determina dacă este în interesul actului de justiţie să acorde asistenţă judiciară.