UE, "cel mai mare donator de ajutor din lume în 2013"
Comisia Europeană le cere statelor membre să-şi intensifice eforturile pentru a ajuta ţările sărace ale lumii să se dezvolte.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Aprilie 2014, 11:45
Anul trecut, Uniunea Europeana şi statele sale membre au continuat sa fie cel mai mare donator de ajutor din lume, furnizând mai mult de jumătate din asistenţa oficială pentru dezvoltare - potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Cifrele, date publicităţii luna aceasta, arata ca asistenţa colectivă a Uniunii a crescut de la 55,3 miliarde de euro în 2012, la 56,5 miliarde de euro în 2013, după doi ani consecutivi în care a înregistrat o scădere.
Statutul de donator presupune acordarea de asistenţă bilaterală şi multilaterală, în domeniul dezvoltării economice, a consolidării democraţiei şi a statului de drept pentru ţările în curs de dezvoltare.
Politica europeană în domeniul asistenţei oficiale pentru dezvoltare urmăreşte susţinerea dezvoltării economice şi sociale a ţărilor subdezvoltate şi în curs de dezvoltare, integrarea graduală a acestora în circuitul economic şi comercial mondial.
Audio: UE, "cel mai mare donator de ajutor din lume în 2013".
Uniunea Europeană acordă ajutoare pe baza a două abordări principale: prima este de ordin geografic şi vizează trei regiuni prioritare - Bazinul Mediteranean, Asia şi America Latină, Africa Sub-sahariana; cea de-a doua abordare este tematică şi sectorială.
Pentru a fi eligibile, statele care solicită ajutor pentru dezvoltare se caracterizeaza prin: insuficienţa resurselor alimentare, existenţa unor sisteme sanitare deficitare, absenţa unui sistem de învăţământ competitiv, nivel de trai scăzut, prezenţa şomajului ca fenomen social, produsul intern brut foarte redus.
În schimbul ajutoarelor primite, statele în curs de dezvoltare se angajează şi sunt responsabile de crearea unui mediu propice mobilizării propriilor resurse şi de folosirea fondurilor în scopul pentru care au fost acordate, în timp ce Uniunea controlează alinierea asistenţei oferite la eforturile de dezvoltare ale ţărilor partenere.
În 2005, statele membre ale Uniunii Europene s-au angajat sa majoreze ajutorul la 0,7% din Venitul Net Brut al Uniunii, pâna în 2015, pentru a sprijini îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, adoptate de 191 de state membre ale Naţiunilor Unite, în anul 2000.
Scopul principal este eradicarea sărăciei extreme din întreaga lume, până la sfârşitul anului 2015.
În ceea ce priveşte contribuţia statelor membre, în 2013, patru dintre ele şi-au depăşit obiectivul de 0,7% din PIB, şi este vorba de Marea Britanie, Danemarca, Suedia şi Luxemburg.