Tinerii, categoria cea mai vulnerabilă în fața șomajului
"Tinerii sunt mai predispuşi la sărăcie ca în 2008", atrage atenţia comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, Marianne Thyssen.
05 Februarie 2015, 11:29
Viitorul generaţiilor tinere şi politicile care le vizează sunt în centrul unei conferinţe pe care o organizează joi, la Bruxelles, Comitetul Regiunilor.
Comisia Europeană şi-a fixat o serie de priorităţi, o dată cu preluarea mandatului de către echipa Juncker.
Agenda pe care acesta o propune are zece puncte, care, o dată rezolvate, ar urma să îmbunătăţească standardele sociale şi economice şi să menţină Uniunea în competiţia cu ceilalţi actori globali.
În capul listei este crearea de noi locuri de muncă şi stimularea investiţiilor, în condiţiile în care Europa se confruntă cu un şomaj record, distribuit inegal pe teritoriul său.
Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)
Pe acest fundal, generaţia tânără sau generaţia Y este categoria cea mai vulnerabilă.
La finalul anului trecut, în UE erau aproape 5 milioane de persoane de până în 25 de ani fără un loc de muncă.
Peste 3 milioane de tineri şomeri provin din ţările din Zona Euro, arată datele oficiale prezentate de Oficiul European de Statistică.
Situaţia este de-a dreptul dramatică în Spania şi Grecia, unde, statistic, unul din doi tineri este şomer.
Dar şi în Croaţia sau Italia, unde peste 40% din tineri nu au o slujbă sau o ocupaţie. Este firesc, aşadar, ca lipsa locurilor de muncă şi viitorul generaţiei Y să fie în centrul conferinţei de joi de la Bruxelles.
Potrivit organizatorilor, evenimente de acest gen oferă cadrul pentru ca instituţiile europene să primească propuneri în jurul cărora se pot forma ulterior politici.
Miercuri, în preambulul conferinţei, executivul comunitar a anunţat că propune accelerarea din acest an a finanţărilor destinate ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor.
Tinerii sunt mai predispuşi la sărăcie ca în 2008, a atras atenţia comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, Marianne Thyssen.
Ar urma să fie deblocaţi, în următoarele luni, în jur de 1 miliard de euro din Iniţiativa privind Ocuparea Forţei de Muncă în rândul tinerilor.
Comisia estimează că numărul tinerilor beneficiari din regiunile afectate de şomaj va fi de cel puţin 350.000 şi că ar putea ajunge chiar şi la 600.000 numai în acest an.
Dezinteresul tinerilor faţă de politica europeană sau grijile provocate de schimbările climatice sunt celelalte teme incluse în agenda evenimentului de joi de la Bruxelles.