"The Climate Finance Day", la sediul UNESCO din Paris
La sediul UNESCO de la Paris, are loc vineri “The Climate Finance Day” – o conferinţă dedicată schimbărilor climatice, abordată din perspectivă financiară.
Articol de Arina Petrovici, 22 Mai 2015, 12:58
Banca Europeană de Investiţii şi instituţia financiară publică franceză Caisse des Dépôts au avut iniţiativa organizării acestui eveniment menit să identifice resursele de capital care să mobilizeze sistemul bancar în combaterea schimbărilor climatice.
“The Climate Finance Day” este considerată o etapă în procesul de elaborare a unui nou acord pe probleme climatice, care să vină în prelungirea Protocolului de la Kyoto.
Totodată, evenimentul se doreşte a constitui un simbol al angajamentul comunităţii financiare la nivel internaţional, înaintea Conferinţei din acest an, de la Paris, dedicată schimbărilor climatice.
Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)
Una dintre cele mai mari provocări ale omenirii în următorii ani este reprezentată de schimbările climatice.
Creşterea temperaturilor, topirea gheţarilor, secetele şi inundaţiile tot mai frecvente arată clar că aceste modificări se petrec cu adevărat şi că riscurile pentru întreaga planetă şi pentru generaţiile viitoare sunt enorme.
Pe scena internaţională, Uniunea Europeană se află în prim-planul luptei împotriva schimbărilor climatice şi participă activ la negocierile pe această temă.
În 1998, Uniunea a semnat Protocolul de la Kyoto la Convenţia-cadru a ONU asupra schimbărilor climatice. Iar pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să facă faţă provocărilor, Uniunea Europeană a adoptat o strategie în acest sens, în contextul cooperării pentru dezvoltare.
Dar şi pe plan intern, măsurile de combatere a schimbărilor climatice constituie o prioritate, reflectată în politica sa pe această dimensiune.
Astfel, Uniunea Europeană ia măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în toate domeniile sale de activitate şi pentru a atinge următoarele obiective: un consum mai eficient bazat pe o energie mai puţin poluantă, opţiuni de transport mai ecologice, responsabilizarea întreprinderilor faţă de mediu fără a compromite competitivitatea acestora, o politică de amenajare a teritoriului şi o agricultură mai ecologice, precum şi crearea unui cadru care să favorizeze cercetarea şi inovarea.