Teste de stres pentru obiective importante din UE în cazul unor calamități
Un proiect special a fost demarat în acest sens, iar astăzi la Liubliana vor fi comunicate rezultatele, cu exemple de aplicaţii concrete.
Articol de Laurenţiu Văduva, 16 Septembrie 2016, 09:39
Trăim într-o lume în care dezastrele naturale sunt tot mai frecvente, iar Comisia Europeană doreşte să standardizeze metodele de testare şi evaluare a rezistenţei obiectivelor strategice europene în caz de calamitate.
Un proiect special a fost demarat în acest sens, iar astăzi la Liubliana vor fi comunicate rezultatele, cu exemple de aplicaţii concrete.
AUDIO: Agenda europeana.
În limbajul internaţional de specialitate, aceste obiective sunt cunoscute sub denumirea de „critical infrastructures”, adică elemente de infrastructură de maximă importanţă, a căror distrugere sau oprire ar afecta profund întreaga societate.
Atelierul de lucru de astăzi de la Liubliana se adresează autorităţilor naţionale de reglementare în domeniu, operatorilor şi utilizatorilor de astfel de obiective, serviciilor de protecţie civilă, precum şi comunităţii ştiinţifice.
Se urmăreşte prezentarea produselor dezvoltate în cadrul proiectului STREST, în special concluziile cercetării asupra dezastrelor naturale şi metodele armonizate de evaluare a riscurilor, metode care să conducă la o standardizare în Europa a testelor de stres în caz de calamitate pentru diferitele categorii de obiective strategice.
Vor fi prezenţi şi cercetători participanţi la proiecte europene partenere care îşi vor expune concluziile.
Principalele inovaţii care vor fi prezentate se referă la riscurile de cutremure, inundaţii şi efectele lor de domino.
Vor fi prezentate aplicaţii gândite special pentru unele obiective specifice, între care uzina petrochimică de la Milazzo, Italia, marile diguri din regiunea elveţiană Valais, oleoductele din Turcia, reţelele de gaze naturale din Olanda, portul Salonic din Grecia, zona industrială Emilia din Italia.
Vor fi prezentate şi discutate şi proiectele INFRARISK (pentru şosele şi căi ferate), INTACT şi RAIN (pentru operaţiuni în caz de dezastre meteorologice).
Printre organizatorii workshop-ului se află Joint Research Centre – Centrul Comun de Cercetări al Comisiei – Universitatea din Liubliana şi managerii de proiect din cadrul ETH Zurich.